Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Лучанин просить прибрати комуністичну символіку на меморіалі «Вічної слави» (Фото)

11 барельєфів із комуністичною символікою на Меморіалі Вічної слави у Луцьку відкрили у 1976 році.

Фото Суспільне.

Лучанин просить прибрати комуністичну символіку на меморіалі «Вічної слави» (Фото)

Посилаючись на Закон про декомунізацію, з подібною заявою він звернувся до Луцької міськради лучанин Назарій Тарнавський

Як він розповів Суспільному, така символіка негативно впливає на патріотичне виховання молоді. «Люди дивляться на це все і у свідомості відкладається, що це ніби нормально», – каже чоловік.

Меморіал Вічної слави у Луцьку відкрили у 1976 році. Тоді й встановили 11 барельєфів із комуністичною символікою часів Радянського союзу, – розповів начальник міського відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис. З його слів, прибрати символіку не можуть, бо Меморіал є твором мистецтва.

«Відповідно до ст. 4 Закону про декомунізацію твори мистецтва, які створені до набрання чинності цього закону не підлягають демонтажу, так само як поховання, які є на меморіалі», – зазначив Олександр Котис.

У 2016 році відповідний запит у міністерство надіслали, згоди тоді не отримали.

Начальник міського відділу охорони культурної спадщини каже: відповідно до закону зміни в архітектурі комплексу можливі лише за погодження профільного Міністерства.

«У 2016 році відповідний запит у міністерство надіслали, згоди тоді не отримали», – розповів Олександр Котис.

Додає: Міністерство культури порадило створити обласну експертну раду, яка б визначила художню цінність цих барельєфів. Її досі не створили.

Зі слів Олександра Котиса, через те, що немає однозначної думки щодо демонтажу комуністичної символіки, то скоріше за все Меморіал залишиться у теперішньому вигляді.

Читайте також: У луцькій школі старшокласник знущався з прапора України: момент потрапив на камеру (Відео 18+).

Реклама Google

 

 

 

Telegram Channel