Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
У волинському місті встановлять монумент загиблим воїнам

Новий пам’ятник має стати духовною окрасою Володимира.

Фото сайту Володимир-Волинської районої ради

У волинському місті встановлять монумент загиблим воїнам

У Володимирі-Волинському відбувся конкурс на визначення кращої пропозиції пам’ятника воїнам, які загинули від агресії Російської Федерації.

У конкурсі узяли участь три проєктні пропозиції, які оцінювала комісія у складі обласних архітекторів, художників, депутатів, працівників міськвиконкому та членів громадських організацій. Про це пише сайт Володимир – Волинської міської ради.

  Першим свою роботу презентував львівський скульптор Любомир Кукіль, у творчому доробку якого чимало реалізованих проєктів. Серед останніх і найбільш відомих – пам’ятник Володимиру Івасюку у Брюховичах. Він стисло розповів про ідею пам’ятника та представив його макет.

   Основа його скульптурної пропозиції - центральна фігура воїна з мечем у руках та розпростертими крилами за спиною, що уособлює силу, могутність та духовність. Постамент пам’ятника у вигляді трьох монументальних стел нагадує форму козацької могили – кургану. Додатковим акцентом композиції виступає дзвін, що розташований  у центрі між стелами. Скульптор також запропонував свій варіант облаштування благоустрою навколо пам’ятника.

Як зазначив автор проекту, на виготовлення пам’ятника потрібно щонайменше 9 місяців, тож у міській раді висловили сподівання, що наступного року до Дня захисника у Володимирі-Волинському відбудеться відкриття знакового для усієї громади монументу.   

Ще одну пропозицію — скульптора Святослава Гірича - презентував начальник управління містобудування, архітектури та комунальних ресурсів Андрій Трофимук. Цей проект передбачає встановлення пам’ятника у вигляді військовослужбовця в амуніції з автоматом у руках.

 Третя конкурсна пропозиція належить авторству місцевого художника Сергія Нечипорука. Він запропонував на розгляд комісії монументальну композицію з гранітними стелами, на яких мають бути зображені світлини з військового життя та фото загиблих бійців із світлодіодною підсвіткою. Центральна частина композиції –  пам’ятник воїну, який  на мить зупинився перед тим, як піти на бойовий пост, адже отримав лист з дому та притулив його до серця. Доповнюють композицію прапори на флагштоках, бойові знамена та зображення карти України.

Після презентації члени конкурсної комісії приступили до обговорення. Більшість присутніх висловились на підтримку проєкту Любомира Кукіля, проте із деякими зауваженнями щодо окремих елементів композиції. Після  перерви, яку попросили представники громадських організацій ветеранів та родин загиблих, відбулось підбиття підсумків та голосування. Перемогу отримав проєкт пам’ятника Любомира Кукіля.

Нагадаємо, пам’ятник «Воїнам, які загинули від агресії Російської Федерації», за попереднім погодженням з родинами загиблих та військовослужбовцями  розмістять на розі вулиць Шевченка та Ковельської.

 Як зазначив автор проєкту, на виготовлення пам’ятника потрібно щонайменше 9 місяців, тож у міській раді висловили сподівання, що наступного року до Дня захисника у Володимирі-Волинському відбудеться відкриття знакового для усієї громади монументу.

Читайте також: Стало відомо, де буде стояти головна новорічна ялинка Володимира

Telegram Channel