Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Що таке річний тариф на газ

Впровадження річного тарифу дасть змогу краще планувати свій бюджет.

Фото ukravtonomgaz.ua.

Що таке річний тариф на газ

Нам звична ситуація, коли споживач на регулярній основі в обов'язковому порядку відстежує коливання цін на газовому ринку і турбується про те, як це відіб'ється на його особистому бюджеті

 Річний тариф на газ-це можливість укласти контракт зі встановленою ціною на весь рік і платити конкретну суму за цей період, звільняючи себе від необхідності щомісяця з тривогою дивитися на газовий лічильник. Річні тарифи роблять вартість газу незмінною для українських споживачів протягом цілого року. Така стабільність радує і дозволяє зі спокійною душею планувати свої витрати, але є один важливий момент, що вимагає уваги: постачальник обіцяє, що влітку ціна буде вище ринкової, а взимку — нижче. Спробуємо розібратися, чи вигідно буде це нововведення для українців. Більш детальна інформація на https://ukravtonomgaz.ua/catalog/lichilniki-gazu .

Переваги та недоліки

Переваги річного тарифу на газ:

  • конкретна і заздалегідь відома вартість користування газом на рік незалежно від коливань ринкової ціни;

  • відсутність зайвих стресів щомісяця при перевірці лічильника;

  • можливість краще планувати свій бюджет.

Мінуси річного тарифу на газ:

  • зайві витрати для тих, хто не використовує газ для опалення;

  • можлива неспроможність і непродуманість ідеї;

  • зберігається проблема зростання цін на опалення для тих хто живе в багатоповерхових будівлях.

Чи буде можливість вибору

Прем'єр-міністр стверджує, що річний тариф не стане єдиним можливим варіантом: щомісячні тарифи будуть продовжувати залишатися в ходу, постійно змінюючись. Таким чином жителі України не перестануть мати право вибору і зможуть підібрати зручний для себе тариф на газ. Але місячний продукт, підкреслює прем'єр, нагадує гру в лотерею і не пропонує ніякої стабільності.

Перспективи розвитку річного тарифу

Важливо, що річний тариф теж може змінюватися протягом року для нових користувачів. Українці, які встигли перейти на річний тариф раніше, залишаються з колишніми умовами. Зробити це можна в будь-який час, проте кожен місяць річний тариф буде різним залежно від дійсної ціни на газ. Тому з рішенням вигідніше не затягувати.

Чи потрібен річний тариф

Вводячи таке нововведення, уряд керується метою зробити газ якомога доступнішим для населення, адже це показник забезпеченості країни та комфортних умов проживання. Неможливо жити спокійно, коли кілька разів на місяць в страху передчуваєш перевірку газового лічильника. Видобуток газу в Україні планується активно розвивати, щоб до 2025 року мати можливість повністю закрити потреби громадян України.

Проте, існує думка, згідно з якою нововведення ні до чого не призведе і не вирішить злободенних проблем, оскільки відповідальність за всі ризики підвищення ціни бере тепер на себе населення та облгази: доцільніше було б використовувати абонентську плату на газ і опалення, а газовим компаніям закуповуватися ресурсом в літній сезон, коли ціна на нього мінімальна.

Telegram Channel