Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ахеджакова на врученні театральної премії виголосила політичну промову про спотворення історії (Відео)

Актриса запитує, чому звання іноагента надають найкращим людям у професії?

Скріншот: Театрал Online / YouTube.

Ахеджакова на врученні театральної премії виголосила політичну промову про спотворення історії (Відео)

Акторка Лія Ахеджакова на церемонії премії «Зірка Театралу», яка відбулася 6 грудня в Театрі імені Вахтангова в Москві, виголосила промову про втрату та зміну сенсів у Росії. Трансляцію заходу вели на каналі премії в YouTube.
Ахеджакова стала лауреаткою почесного призу «Легенда сцени», інформує видання «Гордон».

У першій частині промови вона говорила про театр, завершила її словами про те, що головне, заради чого актори виходять на сцену, – «щоб транслювати до зали сенси».

«Це найголовніше. [...] Сенси стали змінюватися. Легенда – яке велике слово! Але [зараз] історичну пам'ять народу, трагічну пам'ять, загортають у гарну легенду, а замість справжньої історії нам підсовують легенду. Ба більше, її треба дотримуватись, інакше, товариші, – Бастрикін», – сказала Ахеджакова, згадавши голову Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна.

Голова Слідкому цього літа доручив перевірити театр «Сучасник» через скарги на спектакль «Перший хліб», під час якого «актори використовують не лише ненормативну лексику, а й, на думку низки осіб, ображають ветеранів Великої Вітчизняної війни». Перед цим організація «Офицеры России» скаржилася на спектакль через монолог героїні Ахеджакової.

Акторка сказала, що сенс слова «патріотизм» зникає у РФ.

«Іноагент – це ж шпигун, який за гроші ходить, нюхає щось тут і руйнує наше життя. Але чому звання іноагента надають найкращим людям у професії? Найкращим! Найкращі журналісти, найкращі правозахисники. Мій друг Лев Пономарьов – іноагент. Мій улюблений «Дождь», який був у телевізорі і тепер пішов у партизани, – теж іноагент. Це наш «Дождь», який ніколи не обманює нас. Це наша «Медуза», наш «Дождь». І найголовніше, наш «Меморіал», – наголосила Ахеджакова.

«Патріотизм» – який сенс цього слова? Великий сенс! І раптом виявляється, що якась група ображених патріотів, які називають себе SERB, приходить до театру, не подивившись спектаклю, і вимагає викорінення помилок у спектаклі. Якась неймовірна цензура! До того ж погрожують, що якщо до них не дослухаються (це зі мною історія), то тоді таке покарання: до зали приходить людина, патріот, і з пляшки розбризкує фекалії. Як шампанське. І тікає. Або інші патріоти, які називаються «ветеранами війни». Але я не можу уявити, щоб ветерани бігали по театрах і займалися цензурою, виводили театр на чисту воду. Але справді «ветерани» пишуть доноси на вистави, яких не бачили. І приходить слідчий до театру, і мене допитують… А я за свій театр ручаюся. І за своїх авторів ручаюся, я їм довіряю. І за ті сенси, які я несу», – заявила Ахеджакова.

Також вона говорила про іноагентів, зазначивши, що в цьому випадку у РФ теж зникає сенс.

«Іноагент – це ж шпигун, який за гроші ходить, нюхає щось тут і руйнує наше життя. Але чому звання іноагента надають найкращим людям у професії? Найкращим! Найкращі журналісти, найкращі правозахисники. Мій друг Лев Пономарьов – іноагент. Мій улюблений «Дождь», який був у телевізорі і тепер пішов у партизани, – теж іноагент. Це наш «Дождь», який ніколи не обманює нас. Це наша «Медуза», наш «Дождь». І найголовніше, наш «Меморіал», – додала Ахеджакова.

Як пише «Собеседник», після промови акторки телевізійники в кулуарах театру шепотілися, що це «однаково ніхто в ефір не дасть».

Фрагмент церемонії з виступом Ахеджакової опублікували на YouTube-каналі Kedrov Talks.

Читайте також:Завдяки росіянам Бандера став трендом

Telegram Channel