Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку на меморіалі зрізають дерева

Наразі працівники комунального підприємства зрізають ялину.

Фото Суспільне Волинь.

У Луцьку на меморіалі зрізають дерева

В обласному центрі на меморіальному комплексі «Вічна слава», на проспекті Василя Мойсея, зрізають всохлі дерева

 Загалом спиляють 22 дерева, які хворі на грибок, рак та кліщі – розповів Суспільному майстер КП «Парки та сквери м. Луцька» Валерій Тутейко.

Дерева віком орієнтовно 50 років ростуть на п’яти гектарах території меморіального комплексу «Вічна Слава».

Також комунальники виріжуть ще майже 140 метрів всохлих кущів самшиту.

Наразі працівники комунального підприємства зрізають ялину. Валерій Тутейко каже: учора від восьмої ранку до обіду подрібнили орієнтовно чотири куби сухого гілля. Його вивезуть на сміттєзвалище в Брище. «З цієї деревини виріжемо гарні дошки або рейки та прикрутимо в парку. Ми стараємося, щоб не все пішло на дрова, а лишилося і далі служило людям», – розповів майстер.

 

 Роботи триватимуть до кінця грудня. Також комунальники виріжуть ще майже 140 метрів всохлих кущів самшиту.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Микола Осіюк каже: вартість робіт буде відома після їх завершення. «Буде відомо, скільки годин відпрацює вишка, скільки годин відпрацюють люди, технологічна складність робіт. Все залежить від товщини, породи, висоти дерева. Знесення одного дерева вартує від 500 грн до 10 000 гривен», – розповів Микола Осіюк.

Зі слів директора департаменту ЖКГ Луцької міської ради Миколи Осіюка, навесні спеціальна комісія визначить, які дерева висаджувати на місці зрізаних.

Що відомо

  • Влітку 2021-го фітопатолог столичного науково-дослідного центру Дмитро Радюк Дмитро Радюк оглянув майже 40 дерев різних порід, які ростуть у Луцьку. Причиною візиту фахівця стало те, що в обласному центрі Волині почали масово гинути горобини, хвойні дерева і каштан. Зокрема, ялинки у центрі Луцька почали всихати ще 2019-го.
  •  Всихають майже 5 тисяч каштанів, зокрема на вулиці Братковського, Театральному майдані та проспекті Перемоги в Луцьку через ураження іржею та мінуючою Македонською міллю. Природних шкідників, які б знищували міль на каштанах, немає.
  • Як повідомляв Суспільному раніше заступник начальника міського відділу екології Олег Гелета, найгірша ситуація з ялинами на Театральному майдані, де окремі дерева відновленню н підлягають. На ялинах виявили значні пошкодження, які викликаються кількома видами грибів.
Telegram Channel