Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Коломойський і Боголюбов більшу частину виведених із «ПриватБанку» грошей відмивали в Америці, купуючи там активи, – ЗМІ

Майбутній судовий розгляд цієї справи у США має бути цікавим.

Фото Ukrinform.ua.

Коломойський і Боголюбов більшу частину виведених із «ПриватБанку» грошей відмивали в Америці, купуючи там активи, – ЗМІ

Поки в Україні справа про виведення з «ПриватБанку» коштів його вкладників перебуває в Офісі генерального прокурора, у США продовжують препарувати діяльність Коломойського

Як пише редакторка відділу економіки ZN.ua Юлія Самаєва, колишні власники «ПриватБанку» Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов більшу частину виведених із «ПриватБанку» грошей відмивали у США, купуючи там активи. Для цього вони мали партнерів – Мордехая Корфу й Уріеля Лабера та величезну кількість фіктивних компаній, які зазвичай мали в назві слово optima.

На відміну від України, у США реально розслідують діяльність Коломойського та компанії, проводячи обшуки, накладаючи арешти і вибудовуючи беззаперечну доказову базу зловживань.

«Претензії американського правосуддя до угод цих «оптім» завжди однакові: кредити видавалися на одні цілі, а витрачалися на інші, кредити мали повертатися з коштів, зароблених позичальниками, а поверталися шляхом нових кредитів, причому взятих третіми компаніями, як застави були не реальні об'єкти, а права вимоги на поставки, яких ніколи не було», – пише журналістка у статті «Коломойський у Клівленді. Нові подробиці з-за океану», передає «5 канал».

І додає: «На відміну від України, у США реально розслідують діяльність Коломойського та компанії, проводячи обшуки, накладаючи арешти і вибудовуючи беззаперечну доказову базу зловживань. Та, попри це, американські журналісти обурюються: існування мережі компаній Optima – один із найтривожніших прикладів недосконалості американського законодавства про фінансову прозорість. Вони збентежені тим фактом, що Коломойський із компанією фактично скупив пів Клівленда, не розкриваючи ані подробиць угод, ані їхніх кінцевих бенефіціарів».

Самаєва також пише: «Думаю, вони були б під іще більшим враженням, якби дізналися про «українську» частину цієї історії й про те, яким способом гроші на цю нерухомість залишали «ПриватБанк» та опинялися у США. Як кошти витікали з кредитних ліній під зовсім інші цілі, розщеплювалися, з'єднувалися з грошима інших кредитів, виводилися на рахунки у кіпрському відділенні банку і вже у вигляді «інвестицій» опинялися в США».

Авторка статті зазначає: експерти з фінансових злочинів у США вже посилаються на справу Коломойського, щоб підтримати оприлюднену цього місяця Мінфіном США пропозицію зробити корпоративні угоди з нерухомістю більш прозорими, вимагаючи розкриття інформації про право власності.

Читайте також: «Віддячили» за допомогу: у Польщі троє осіб побили українця, який зробив їм добро.

Самаєва також пише: «Рік тому завдяки оборудкам Коломойського було внесено зміни до закону про корпоративну прозорість, що вимагають від компаній надавати Мережі боротьби з фінансовими злочинами ім'я, дату народження, адресу та іншу інформацію про власників активів, причому під власником розуміється будь-хто, кому належить більш як 25% активу».

«На думку американських прокурорів, кошти надходили в Клівленд саме з українського «ПриватБанку» за схемами, створеними колишнім менеджментом банку для свого тодішнього власника. До 2011 року Коломойський через свої «оптіми» став найбільшим власником комерційної нерухомості у місті. За кошти кредитів, виданих його українським компаніям його ж українським банком. За даними прокуратури США, шахрайська природа цих кредитів очевидна, наприклад 12 млн дол., за які було придбано One Cleveland Center, – це кредит, виданий одному феросплавному заводу в Україні на фінансування поточних операцій. І таких історій немало. Кредити, що бралися Покровським ГЗК, Нікопольським чи Запорізьким феросплавним, зрештою йшли на купівлю американських активів», – пише журналістка із посиланням на американське розслідування.

За даними слідства, Самаєва пише, що Коломойський подав в Україні більш як 40 позовів від згаданих позичальників, аби домогтися підтвердження, що ці кредити було погашено і банк не має претензій до його компаній.

«Коломойський цілком серйозно сподівався принести американському судові папірець, що підтверджує повернення коштів за одним із кредитів, і цим переконати суд у своїй невинуватості. Утім американський суд уже ознайомився з усією багаторічною схемою виведення грошей із банку у документах Мін'юсту США, де чорним по білому пишеться: частково взяті кредити погашалися шляхом нових позик, що і дало змогу схемі проіснувати так довго», – пише журналіст.

За даними американських журналістів, прокуратура подала клопотання про те, що весь грошовий потік було побудовано на шахрайстві та крадіжках.

«Брехнею були не лише цілі кредитів у заявах на отримання позик, а й способи їхнього погашення, бо нові кредити видавалися для повернення старих», – зазначають прокурори.

Telegram Channel