Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Не лише магазини: хто заробляє на забороні безплатної роздачі поліетиленових пакетів в Україні

В Україні офіційно встановили ціни на пластикові пакети.

Фото Novyny LIVE.

Не лише магазини: хто заробляє на забороні безплатної роздачі поліетиленових пакетів в Україні

Еко-сумки та інші альтернативні заміни пластиковим пакетам стали найпопулярнішими товарами в Україні у 2021 році

Експерти пов'язують це із Законом про заборону безкоштовного розповсюдження пластикових пакетів.

Зазначається, що активний інтерес до еко-сумок суспільство виявляло ще влітку цього року, однак у листопаді цікавість знову підігрілася на тлі розголосу деяких пунктів законопроєкту, пише Обозреватель з посиланням на сайт «Сьогодні».

Попит на екологічні заміни пластику, таких як: еко-сумки, тканинні мішечки, авоски, почав підніматися ще з листопада 2021 року.

«Попит на екологічні заміни пластику, таких як: еко-сумки, тканинні мішечки, авоски, почав підніматися ще з листопада 2021 року. Відтоді продаж цих речей зріс на 178%», – розповіли виданню аналітики майданчика авторських товарів Crafta.ua.

В Україні офіційно встановили ціни на пластикові пакети

В Україні встановили мінімальні ціни на пластикові пакети, які заборонили роздавати безкоштовно в магазинах, аптеках, кафе, ресторанах та інших закладах сфери послуг. З 1 лютого 2022 року найпростіший пакет завтовшки понад 50 мікрометрів має коштувати не дешевше за 2 грн. При цьому видавати такі кульки безкоштовно не можна вже з 10 грудня 2021 року.

Рішення про мінімальні ціни із запізненням ухвалив Кабінет міністрів. Бізнес раніше вже вимагав від уряду уточнень щодо заборони, що набула чинності у грудні. Заборона передбачена законом «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який у Верховній Раді ухвалили ще 1 червня.

Згідно з рішенням Кабміну, найнижчі ціни на пакети мають бути такими:

  • 2,00 грн – для пакетів без ручок та бокових складок;
  • 2,50 грн – для пакетів без ручок, але з боковими складками або з ручками, але без бокових складок;
  • 3,00 грн – для пакетів з ручками та боковими складками.

Йдеться про пакети зі стінками завтовшки 50 мкм. Уточнюється, що вони призначені для пакування та транспортування товарів. Більш тонкі звичайні та оксорозкладні пластикові пакети (завтовшки до 50 мкм) повністю заборонять з 10 березня 2022 року.

За скільки продають пакети зараз

Супермаркети та інші магазини через майже двотижневу відсутність рішення Кабміну почали встановлювати ціни на пакети на власний розсуд. Втім, ці ціни значно нижчі за урядові – більш ніж 12 коп. платити поки що не доводиться:

  • Varus – 1 коп.;
  • «Ашан» – 6 коп.;
  • «Сільпо» – 10 коп.;
  • «Фора» – 10 коп.;
  • Novus – 10 коп.;
  • «ЕКО-Маркет» – 10 коп.;
  • АТБ – 12 коп.

Зазначимо, що слідом за обмеженням використання пластикових пакетів вже найближчим часом можуть запровадити заборону на пластиковий одноразовий посуд. Її не можна буде лише виробляти, а й ввозити на територію України.

Читайте також: Продюсер Шустера розказав, на якому телеканалі тепер живе влада

Telegram Channel