Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«12 година ночі, Пасха, люди попадали на коліна»: дзвонарка луцького собору розповіла як вперше задзвонила у дзвони

Презентували фільм про лучанку, яка відродила дзвонарське мистецтво.

Фото зі сайту Волинської єпархії ПЦУ.

«12 година ночі, Пасха, люди попадали на коліна»: дзвонарка луцького собору розповіла як вперше задзвонила у дзвони

Документальну кінострічку про Галину Марчук презентували в мистецькому салоні «Артист» у Луцьку

У фільмі «Від автогаража до науковця черезкінобудку» йдеться про те, як ініціаторка фестивалю дзвонового мистецтва «Благовіст Волині» пройшла свій шлях дзвонарки. Як розповіла пані Галина, за «совєтів» дзвонити по церквах було заборонено. Вперше почула дзвони у 1980-х роках, коли прийшла працювати науковим співробітником у Державний історико-культурний заповідник Луцька.

Проте невдовзі сама опанувала цей інструмент і 1989 року вперше він залунав на відновленій дзвіниці в луцькому соборі Святої Трійці. «12 година ночі, Пасха, я піднялась на дзвіницю, і отець дав благословення, і я почала дзвонити. Звичайно, для людей був шок. Попадали на коліна, взмолились. Я не могла до тями дійти, бо то перший раз я так привселюдно на людях дзвонила».

Вперше почула дзвони у 1980-х роках, коли прийшла працювати науковим співробітником у Державний історико-культурний заповідник Луцька.

Зйомки кінострічки тривали близько року на різних локаціях, зокрема, в Жидичинському Свято-Миколаївському монастирі.

Автор ідеї фільму Руслана Мельник, режисер Лариса Петлій. Фільм створено за підтримки департаменту культури Луцької міської ради, Обласного науково-методичного центру культури Волині. Творці кінострічки обіцяли викласти її у вільному доступі в мережі «Інтернет».

Джерело: Волинська єпархія ПЦУ
Telegram Channel