Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
В Україні зросли ціни на алкоголь

Ціни ростуть.

Фото: Today.

В Україні зросли ціни на алкоголь

З 1 січня виріс акциз на алкогольні напої. Його розраховуватимуть за новою методикою. Відповідно, зросли ціни на алкоголь. Внаслідок підвищення акцизу вони стануть вищими приблизно на 5%

Відповідне підвищення цін на алкоголь було закладено у так званому ресурсному законопроекті №5600, який уже став законом, передає Тoday.ua.

Акциз на алкоголь тепер безпосередньо залежить від вмісту етилового спирту в тому чи іншому алкогольному напої. Зокрема, є постійна величина – 50,82 гривні на літр чистого спирту. Чим менше спирту в напої, тим менше акциз на нього, і відповідно чим більше – тим вищий акциз. Наприклад, досі акциз на пиво будь-якої міцності складав 2,78 гривні на літр. Тепер акцизний податок на 4-відсоткове пиво навіть знизиться і становитиме 2,39 гривень на літр. А на пиво міцністю 8% акциз становитиме 4,78 гривні за літр. Тобто, на слабоалкогольне пиво ставка акцизу знизиться, а на пиво з більш високим вмістом алкоголю, навпаки, підвищиться на 2 гривні.

На інші алкогольні напої (горілку, коньяк та вино) акциз зросте в середньому на 5%.

На слабоалкогольне пиво ставка акцизу знизиться, а на пиво з більш високим вмістом алкоголю, навпаки, підвищиться на 2 гривні.

Нагадаємо, в Україні реалізується чимало алкогольного фальсифікату, за який не сплачується акцизний збір. У ліпшому випадку від продажу і купівлі такого алкоголю постраждає лише бюджет, який не отримає надходжень від акцизного податку. У гіршому випадку – вживання такого алкоголю може завдати непоправної шкоди здоров'ю. Адже він виготовлений невідомо ким і невідомо за якою технологією.

Щоби хоч якось зменшити тіньовий обіг алкогольних напоїв, уряд встановив мінімальні ціни на них. Зокрема, пляшка горілки не може коштувати менше 89,4 гривні, коньяк – не менше 128,32 гривні, ігристе вино – не менше 89 гривень за пляшку. Якщо напій коштує дешевше, можете бути впевнені: вам пропонують фальсифікат. І, незважаючи на спокусу низькою ціною, краще утриматися від покупки такого продукту.

Читайте також: Птахофабрики погрожують пустити мільйони курей під ніж – усе через скажені ціни на газ.

Реклама Google

Telegram Channel