Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Росія, Білорусь, Вірменія та ще 2 країни вводять свій контингент в Казахстан через «загрозу суверенітету»

Рішення направити війська було ухвалено вночі з 5 на 6 січня.

Riot police walk to block protesters in the center of Almaty, Kazakhstan, Wednesday, Jan. 5, 2022. Demonstrators denouncing the doubling of prices for liquefied gas have clashed with police in Kazakhstan's largest city and held protests in about a dozen other cities in the country. Local news reports said police dispersed a demonstration of about a thousand people Tuesday night in Almaty and that some demonstrators were detained. (AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Фото AР.

Росія, Білорусь, Вірменія та ще 2 країни вводять свій контингент в Казахстан через «загрозу суверенітету»

Зазначається, що їх направляють на обмежений термін «з метою стабілізації та нормалізації ситуації в цій країні». Люди вийшли на протести після того, як уряд запровадив з 1 січня 2022 року нову ціну на зріджений нафтовий газ

Держави-члени Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якої входять Казахстан, Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан, вводять свій контингент в Казахстан.

Про це заявив голова Ради колективної безпеки ОКДБ та прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, передає Громадське.

«У зв'язку зі зверненням президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєв та з огляду на загрозу національній безпеці та суверенітету Казахстану, викликаної, зокрема, зовнішнім втручанням, колектив Ради безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку ухвалив рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ в Казахстан…», — йдеться в заяві.

Зазначається, що їх направляють на обмежений термін «з метою стабілізації та нормалізації ситуації в цій країні». Зазначимо, перед цим президент Казахстану звернувся до держав-членів ОДКБ по допомогу у придушенні протестів. Він назвав протести «підривом цілісності держави».

Зазначимо, перед цим президент Казахстану звернувся до держав-членів ОДКБ по допомогу у придушенні протестів. Він назвав протести «підривом цілісності держави».

«Терористичні банди нині в Алмати та інших містах. Захоплюють будівлі, інфраструктуру та, найголовніше, приміщення, де розміщується стрілецька зброя… Наразі йде бій під Алмати з повітряно-десантним підрозділом Міноборони Казахстану», — заявив Токаєв в етері на державному телеканалі.

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації.

Чому почались протести?

Люди вийшли на протести після того, як уряд запровадив з 1 січня 2022 року нову ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним.

Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. Також люди вимагали відставки уряду, цю вимогу виконали зранку 5 січня.

Однак протестувальників це не зупинило і 5 січня вони продовжили акції. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. Заворушення у країні Токаєв пов'язує зі «змовниками, яких підтримують фінансово», та обіцяє жорстко реагувати.

Читайте також:У Казахстані запровадили по всій країні надзвичайний стан

Реклама Google

Telegram Channel