Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Україна нарощує обсяги виробництва жаб'ятини

Отакої!

Фото agronews.ua

Україна нарощує обсяги виробництва жаб'ятини

Попит просто грандіозний...

На Львівщині в селі Яблунівка Буського району почали культивувати їстівних жаб – на равликовій фермі. Ідея ця з’явилася завдяки місцевому ландшафту та французькій кухні: на фермі була місцина, де збиралася вода, з цим треба було щось зробити. Про це повідомляє agravery.com, пише agronews.ua.

У фермерському ресторані готують французькі страви, тому для повноти кулінарної картини не вистачало жаб. А навіщо їх десь купувати, коли можна виростити самостійно?

У фермерському ресторані готують французькі страви, тому для повноти кулінарної картини не вистачало жаб. А навіщо їх десь купувати, коли можна виростити самостійно?

«Зараз ми на власному досвіді розбираємося, як краще розводити жаб, в Україні цій справі немає де навчитися, – розповів «Агравері» Андрій Дзюбан, співвласник ферми. – Досвід Таїланду нам не дуже підходить, бо там постійно тепло, у нас – інший клімат. В радянські часи на півдні України, на Харківщині та Закарпатті вирощували жаб в промисловому масштабі, в тому числі на експорт, але як саме – цю інформацію ми не знайшли, хоча довго шукали. Не виявили в країні і жодного науковця, який би опікувався цим питанням». 

Це єдина українська ферма яка вирощує жаб. В нашій державі також працюють експортери жаб’ячих лапок, але, наскільки відомо, вони постачають до ЄС кінцівки диких амфібій, виловлених на півдні Одеської області, в районі Вилкова. З жаб’ячого тільця для створення страв підходять тільки лапки: там достатньо м’яса, решта йде на виготовлення біокормів. Коли на фермі вирішили культивувати жаб, знайшли підходящий вид у Франції – гібрид між річковою та озерною жабою. За пару амфібій заплатили майже 100 доларів. Отже зараз все «поголів’я» української ферми походить від французьких жаб.

Це єдина українська ферма яка вирощує жаб.

Цікаво, що в Таїланді, наприклад, з видами амфібій для промислового вирощування взагалі не заморочуються. Щоб почати жаб’ячий бізнес – треба мати декілька водойм і нічні ліхтарі які живляться від сонячних батарей: на це світло прилітають комахи, якими жаби і харчуються. Це достатньо простий вид бізнесу для теплої пори року, оскільки взимку жаби зариваються в мул і сплять там до весни. На фермі жаби живуть у невеличкому ставку.

«Головне для нас – не відгодівля амфібій, питання – у відтворенні і розмноженні популяції, – пояснює тонкощі справи Андрій Дзюбан. - Треба зловити момент для вчасного відселення дорослих жаб від мальків – цього року ми зробити цього не встигли! Оскільки жаби – канібали, вони буквально за два дні з’їли все потомство. Якщо все добре, за літо мальки набирають вагу і вже на другий рік їх можна використовувати як маточне стадо або забирати на переробку. Ми хочемо відточити технологію вирощування амфібій, розробити бізнес-модель жаб’ячої ферми, порахувати витрати за рік і подивитися наскільки ця справа перспективна».

В 2021 році на фермі виростили біля тони жаб. Все що отримали – продали не виходячи за межі господарства. Тут є дегустаційна зона, де туристи залюбки ласують жаб’ячими лапками. Орієнтовна ціна на заморожений напівфабрикат – 450-650 грн за кг, вартість залежить від «калібру» смаколика.

«Нашими їстівними жабами постійно цікавляться – на ферму часто телефонують. Цей продукт делікатесний, дорогий – завойовує популярність, на нього є стабільний попит в середині країни. Скільки б ми не виростили жаб, бачу, що все можна збути по непоганій ціні. Навіть не треба думати про експорт», – каже Андрій Дзюбан. Смаколики із жаб’ячих лапок.

Равлики біля будинку дають добрий дохід   Дегустаторам неординарної їжі цікаві і виноградні равлики. Ковідна пандемія внесла суттєві корективи в їх вирощування: якщо на початок 2020 року в Україні нараховувалося біля 300 равликових ферм, то зараз – не більше 100. За ці два роки експорт равликів фактично зупинився, ціни на продукцію не було. Чимало фермерів відмовилися від розведення цих молюсків, бізнес «заморозили» або продали. Але в 2021 році равликовий експорт вже потроху налагоджується, і, ймовірно, вже на наступний рік ферми почнуть запускати виробництва. Як зазначає Андрій Дзюбан, равликові ферми (як і жаб’ячі) – це чудовий приклад для самозайнятості населення.

Якщо  велику рогату худобу в селах вирощувати дорого і затратно, то створення равликової ферми біля будинку – це дієва альтернатива, яка дасть суттєвий додатковий дохід.

На присадибній площі в 30 соток може спокійно вирощувати 6-10 тонн равликів за сезон. Для довідки: в цьому році кілограм равликів коштує 2,5 євро – таку ціну дають великі експортери (господарям не треба займатися валютними рахунками, відправкою товару тощо). Тобто на равликах можна заробити 25 тисяч євро за рік – силами власної сім’ї та городу. В середньому равликову ферму треба обслугувати годину в день. Щоб розпочати бізнес потрібно від 5 тисяч євро – якщо ферма буде біля будинку, паркан та щити, під якими живуть равлики, зробити власними силами. Потрібно купити оприскувач, поставити систему  зрошування «туман» – для зволоження щитів, корму для равликів.    

«Наша равликова ферма для України велика – маємо біля 2 гектарів промислових площ, – пояснює Андрій Дзюбан. – Свою продукцію постійно постачаємо в «Сільпо» – в «Лавку традицій», в декілька київських ресторанів. Також відправляємо філе равлика  на експорт – в основному в Іспанію, де ці молюски – національна страва. В Іспанії равликів їдять масово, це найбільший ринок збуту». В Україні заморожений напівфабрикат – філе равлика – в середньому коштує 10 євро за кг. Готова страва (середня порція з 15 равликів в соусі, яку треба розігріти) коштує біля 200 грн. Як підкреслює фермер, цей продукт поступово завойовує свого споживача – попит зростає.

Читайте також: Еліні Світоліній пропонували стати австралійкою, англійкою, або казашкою.

Telegram Channel