Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Запасів газу в підземних сховищах до кінця опалювального сезону не вистачить: українцям варто готуватися до відключень

Немає слів...

Фото УНІАН.

Запасів газу в підземних сховищах до кінця опалювального сезону не вистачить: українцям варто готуватися до відключень

Про це заявляє колишня урядовиця...

Дефіцит газу в Україні до кінця опалювального сезону складе мінімум 2 млрд куб. м, а отже, потрібно буде імпортувати дорогий газ з Європи.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала енергетичний експерт, екс-виконувачка обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець, інформує УНІАН.

Дефіцит газу в Україні до кінця опалювального сезону складе мінімум 2 млрд куб. м, а отже, потрібно буде імпортувати дорогий газ з Європи.

За її словами, з початку осінньо-зимового періоду з підземних сховищ газу (ПСГ) відібрано 6,0 млрд куб. м, у сховищах залишається 12,2 млрд куб. м, з яких: 4,7 млрд куб. м - технологічний мінімум газу, який неможливо підняти з ПГС, 0,9 млрд куб. м – зберігається в режимі «митний склад» і 6,6 млрд куб. м - залишається для внутрішнього споживання.

«Дефіцит природного газу в I кварталі 2022 року становить мінімум 2 млрд куб. м. Україна не зможе обійтись без його імпорту для покриття пікових навантажень в опалювальний період, обумовлених низькими температурами повітря», - зазначила вона.

Буславець також повідомила, що НАК «Нафтогаз України» перебуває в глибокому фінансовому дефіциті, тому коштів на імпорт газу немає.

«Імовірно, державі доведеться шукати для компанії ці кошти, а це від 2 до 3 млрд доларів, залежно від актуальної ціни газу», - пояснила вона.

Експерт вважає, що якщо кошти не будуть знайдені, або не вистачить імпортних потужностей з Євросоюзу, «Нафтогаз» не зможе забезпечити достатній імпорт газу для покриття добових дефіцитів, а отже будуть обмежувати споживання промислових споживачів, або взагалі відключати.

Також вона припустила обмеження постачання газу для теплоелектроцентралей і котелень, або навіть відбір російського газу з транзитного потоку, що обов’язково буде використано РФ для зупинення транзиту територією України та розірвання діючого транзитного контракту з відповідними фінансовими, економічними, політичними наслідками.

До початку опалювального сезону 2021-2022 років в підземних газових сховищах України було накопичено 19 млрд куб. м газу.

В НАК «Нафтогаз України» заявляли, що такого запасу вистачить для стабільного проходження країною опалювального сезону, навіть за умови ймовірних додаткових потреб теплових електростанцій, які стикнулися з проблемою недостатніх запасів вугілля на складах.

Читайте також: Більшість українців пустили «ковідну» тисячу на книги та кіно.

Telegram Channel