Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У Львові однорічній дитині вперше в Україні пересадили печінку від посмертного донора

Орган для операції вперше транспортували вертольотом із Вінниці.

Фото Укрінформа.

У Львові однорічній дитині вперше в Україні пересадили печінку від посмертного донора

У Львівській дитячій лікарні Першого територіального медичного об’єднання Львова провели унікальну в Україні операцію з пересадки частини печінки від посмертного донора однорічному хлопчику

Операція, яка відбулася ще 12 січня, була надскладною і тривала майже 12 годин, повідомляє Укрінформ.

«Дитина перебувала в нашій лікарні ще з тримісячного віку, коли була діагностована вроджена вада розвитку – біліарна атрезія. Єдиним шансом врятувати життя хлопчику, яке вже вимірювалося місяцями, а може й тижнями, була трансплантація печінки, і чим швидше, тим краще. Компенсувати функцію печінки фактично нічим не можна, це не так, як нирки, що можна використати гемодіаліз. Це одна з найскладніших операцій у трансплантології. Бо анатомія печінки має багато варіантів, і ніколи не можна знати однозначно, як і що відбудеться навіть при підготовці органу», – сказав під час операції хірург дитячої міської лікарні Першого ТМО Львова Дмитро Грицак.

За його словами, складність полягає ще і в тому, що лікарі пересаджували не всю печінку, а лише фрагмент, приблизно 2-3% від маси тіла дитини, однак при цьому важливо зберегти всі судини та жовчні шляхи, щоб відновилося нормальне кровопостачання і відтік жовчі.

Орган для операції вперше транспортували вертольотом із Вінниці. Донором став 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів.

Успішна операція – це лише половина шляху, попереду – не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом.

Як розповіли в лікарні, однорічний хлопчик Артем із маленького села на Прикарпатті важить всього 9,5 кг. Він народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла.

Трансплантація відбувалася 12 січня і тривала майже 12 годин. Проводили оперативне втручання львівські хірурги спільно з трансплантологами з клініки «Феофанія», які приїхали на допомогу.

«Операція пройшла успішно, і тепер важливо, щоб не було імунологічного відторгнення, і орган почав функціонувати. Якщо реабілітаційний період пройде добре, це дозволить дитині стати дорослою і жити повноцінним життям, ніяк не відрізняючись від своїх ровесників», – зазначив Кирило Хижняк, керівник Центру трансплант-координації клініки «Феофанія».

Вже сім днів після операції хлопчик перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом.

Лікарі зазначають, що успішна операція – це лише половина шляху, попереду – не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом.

Читайте також: Сплеск коронавірусу змінив карантинну карту: де погіршується ситуація

 

 

 

Telegram Channel