Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Використають «холодний асфальт»: на Ковельщині, попри зиму, ремонтуватимуть дорогу (Фото)

Автошлях потребує негайногл ремонту.

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря ЧАЙКИ.

Використають «холодний асфальт»: на Ковельщині, попри зиму, ремонтуватимуть дорогу (Фото)

У Ковелі є декілька доріг з ямами понад 10 см завглибшки. Днями інспектували автошляхи разом із комунальниками КП «Добробут»: найбільше таких пошкоджень на відтинку автомобільного шляху М19 міжнародного значення, що в напрямку Ратного

Влітку відрізок М-19 Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече – відновлювали, і в спеку, коли дорожнє покриття руйнується особливо активно, цим єдиним автошляхом проїжджала величезна кількість великогабаритної техніки. Ремонт цього відтинку дороги планують продовжити цього року, тож ситуація буде лише погіршуватися. Найбільше пошкоджень — на Брестській. Не набагато краще по вулицях Ярослава Мудрого, Тимошенка, Ольжича та Луцькій, що теж складають М19 на території Ковеля. Про це інформує на своїй сторінці міський голова Ковеля Ігор Чайка.

 

 Влітку минулого року Ковельська міська рада звернулася із проханням передати проїзну частину М-19, протяжністю 9 км, з власності територіальної громади міста Ковеля у державну власність. З тим, аби вона в подальшому перебувала у сфері управління Укравтодору, який би її належним чином обслуговував та утримував. Поки що віз і нині там. А дорога до весни через перепади температур, через воду, що потрапляє в тріщини на асфальті й, замерзаючи, швидко його руйнує, буде нагадувати ту, яка донедавна була на Зелену.

. Морозостійка асфальтобетонна суміш не втрачає своїх властивостей в холодну пору року. Головне – суха погода і температурний режим до мінус 5.

за словами Ігоря Чайки, поки триває паперова тяганина з передачею дороги на державне утримання, тут, на місці, вирішили вперше спробувати ремонтувати такі ями зараз, взимку, методом покриття «холодний асфальт». Це такий багатокомпонентний матеріал, який одразу готовий до застосування. Морозостійка асфальтобетонна суміш не втрачає своїх властивостей в холодну пору року. Головне – суха погода і температурний режим до мінус 5. Округлості ями підсушують грілкою, засипають суміш, підігрівають її і тоді бетонують.

 

 Як основне покриття для доріг, що піддаються високим навантаженням, цей матеріал не застосовується. Але саме такий метод ремонту по-зимовому дасть можливість «залатати» існуючі ями та попередити утворення нових; дасть можливість запобігти аварійності на шляху: поки стояли на Брестській, весь час бачили, як, оминаючи глибокі і широкі ями, зустрічні автомобілі можуть легко зіткнутися лоб в лоб.

 

 Кошти на таке укладання зможемо виділити з програми зимового утримання доріг. Тонна такого асфальту разом із ПДВ коштує 3100 грн. Лишається вирахувати відносно сухі дні без надто низької температури, і працювати.

Telegram Channel