Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
У шкільному меню з'являться нові страви: Клопотенко працює над рецептами

Фото ілюстративне / acc.cv.ua.

У шкільному меню з'являться нові страви: Клопотенко працює над рецептами

До збірника увійдуть близько 500 страв

В Україні з'явиться рецептурний збірник для шкіл, над яким працює шеф-кухар, співавтор реформи шкільного харчування та ідеолог проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євген Клопотенко разом із командою. Очікується, що за ним можна буде приготувати 500 страв.

Про це розповів Клопотенко у коментарі OBOZREVATEL, передає parlament.ua.

За його словами, нові рецепти мають допомогти закладам формувати різноманітні унікальні меню, які відповідатимуть новим нормам харчування учнів.

Наразі шеф-кухар з командою розробляє та проробляє нові страви для шкільного меню. Усі вони увійдуть до збірки із 500 рецептами: там будуть 160 вже затверджених страв та ще 340 нових.

«Під час роботи над реформою шкільного харчування ми побачили потребу кухарів у збільшенні вибору страв, які вже відповідають новим нормам, для можливості формування меню школами», – пояснив Клопотенко.

Усі вони увійдуть до збірки із 500 рецептами: там будуть 160 вже затверджених страв та ще 340 нових.

Завдяки цим 500 рецептам школи зможуть створити власне «здорове» меню, страви з якого відповідатимуть нормам калорійності, білків, жирів і вуглеводів. Крім того, включення до меню найкращих страв кухонь світу, зокрема і української, сприятиме розвитку загальної гастрономічної культури.

Технологічні картки та інші документи команда планує передати на експертизу до Інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва НАМН та Держпродспоживслужби навесні. Вже готовий збірник має вийти в середині 2022 року. Конкретні назви страв Клопотенко не назвав, зауваживши лише, що вони у розробці.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року у всіх школах України з'явилось оновлене меню зі 160 страв, з меншою кількістю солі, цукру та жирів. При цьому збільшено кількість споживання м'яса, риби, молока, свіжих продуктів та фруктів.

Читайте також: Батьки українських школярів вимагають повернути в меню їдалень булочки.

Telegram Channel