Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ексначальник ГУР: Російська агентура в Офісі президента грамотна

Бурба вважає, що була державна зрада.

Фото Укрінформ.

Ексначальник ГУР: Російська агентура в Офісі президента грамотна

Колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба заявив, що йому пропонували посаду посла за заяву, що операції із затримання бойовиків російської ПВК «Вагнер» не було

Про це він сказав в інтерв'ю «Українська правда», пише «Газета по-українськи».

Бурба заявив, що за два дні до свого звільнення у серпні 2020 року мав непідтверджену інформацію, що бойовиків віддають Росії.

«3 серпня я був у президента на доповіді, ми проговорили. Я отримав його згоду щодо початку роботи по встановленню причин провалу. Ми визначили коло цих осіб, які задіювалися з кожного органу і були присутні в кабінеті президента. І ми погодилися з президентом, що я на наступний день буду доповідати», - розповів.

Бурба сказав, що для нього було несподіванкою його звільнення.

Бурба сказав, що для нього було несподіванкою його звільнення. «Мене викликав до себе міністр оборони (Андрій Таран). Я був здивований. Приїхав, він каже: через годину указ про звільнення», - повідомив.

Ексначальник ГУР заявив, що йому пропонували посаду посла в Австралії. «В лютому місяці мені було повідомлено те, що я маю заявити в пресі, що операції не було. Після того мені буде запропонована посада посла в Австралії. Якщо я відмовляюся, в мене забирають державну дачу в «Конча-Заспі», знімають охорону, порушують по мені кримінальні провадження і забороняють виїзд з України. Четвертий пункт був для мене смішний, але він підтвердився потім (Бурбі та ще кільком розвідникам анулювали закордонні паспорти). А ще був п'ятий пункт: що звільнять близького родича з державної служби. На пропозиції я не погодився. І події почали розвиватись дуже швидко. Це була середа. А у четвер увечері на телефон помічника з будинку відпочинку, що контракт зі мною розрививається. Хоча за умовами договору, має бути за місяць повідомлення. Ми не мали боргів, не порушували жодного пункту договору. В п'ятницю моя дружина вранці виїжджає, завозить дитину в школу, повертається о другій години дня, а її не пускають у державну дачу», - розповів.

Бурба заявив, що впевнений, що в Офісі президента є агенти Російської Федерації. «Як би не було, дзвінок чи росіянам, чи Макею (міністр закордонних справ Білорусі) – це державна зрада. Що таке державна зрада? Це передача відомостей, що становлять держтаємницю, іноземній стороні, ворогу. Можливо, той агент російський, якби одразу подзвонив росіянам, це було би явно. Тобто агентура в Офісі – дійсно грамотна, толкова, але працює не так відкрито», - сказав.

29 липня 2020 року 33 бойовиків ПВК «Вагнера» затримали у Білорусі, а 14 серпня стало відомо, що їх видали Москві.

Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що українські спецслужби вели операцію з розшуку й затримання бойовиків, причетних до збиття малайзійського боїнга, жертвами якого стали 298 цивільних, і українського літака Іл-76, коли загинули 49 військових. За версією журналіста, зрив спецоперації міг статися через витік інформації від найближчого оточення Зеленського. Відкласти операцію нібито попросив керівник ОП Андрій Єрмак.

Читайте також: Юлія Тимошенко майже місяць у Дубаї думала, як покращити життя українців​.

У відповідь Єрмак заявив про «сплановану дезінформаційну кампанію». У Верховній Раді  вимагали розслідування державної зради.

Президент Володимир Зеленський казав, що «попередив» білоруського диктатора Олександра Лукашенка про «вагнерівців».

Telegram Channel