Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Українським пенсіонерам перерахують пенсії: кого стосуватиметься березнева індексація

Хоч якась підтримка старшим людям.

Фото: Укрінформ.

Українським пенсіонерам перерахують пенсії: кого стосуватиметься березнева індексація

З 1 березня в Україні підвищать пенсії та соціальні виплати незахищеним категоріям населення. Це стане можливим завдяки проведенню індексації

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики, передають НовиниLive.

Відомство підготувало проєкт постанови на виконання законів щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, пенсійного забезпечення військовослужбовців, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та з метою здійснення додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення.

На 14 % проіндексують:

  • страхові пенсії, призначені до 2019 року (при цьому сума підвищення буде не менше 100 грн, а середній розмір підвищення складатиме близько 500 грн);
  • пенсії військовим (середній розмір підвищення складатиме 700 грн);
  • мінімальні розміри пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС (середній розмір підвищення складатиме 400 грн) та інші пенсії особам з інвалідністю з-поміж ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Також постановою пропонується встановити доплату особам, на яких не поширюється порядок індексації пенсій, у сумі 135 грн на місяць.

Мінімальну пенсійну виплату особам з інвалідністю І групи та особам з повним страховим стажем (30 / 35 років) пропонується підвищити з 2 200 до 2 300 грн, а для пенсіонерів, що не працюють з-поміж одержувачів мінімальних пенсій, які не мають повного стажу, збільшити на 166 грн до 2 100 грн.

Розмір державної допомоги для одержувачів допомоги на кожну дитину, яка виховується у багатодітній сім’ї зросте на 400 грн (з 1 700 грн до 2 100 грн).

Також в Мінсоцполітики хочуть проіндексувати на 14% щомісячні компенсаційні виплати до пенсії літніх людей. Після індексації виплати складуть для:

  • осіб віком 75 – 80 років – 456 грн;
  • осіб віком 80 + – 570 грн.

Як зміняться соціальні виплати?

Розмір державної допомоги для одержувачів допомоги на кожну дитину, яка виховується у багатодітній сім’ї зросте на 400 грн (з 1 700 грн до 2 100 грн).

Одержувачі державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, які одержують державну соціальну допомогу отримають більше на 166 грн (виплата зросте з 1 934 грн до 2 100 грн).

Пенсії в Україні: що відомо

В Україні за останні 5 років кількість пенсіонерів зменшилась більше ніж на 1 мільйон осіб. Спад почався ще до пандемії коронавірусу — з 2016 року.

Денис Шмигаль анонсував збільшення пенсій у 2022 році – для українців старше 70 років виплати піднімуть до 3 тисяч гривень.

У Міністерстві соціальної політики, після підвищення пенсій у декілька етапів середня пенсія на кінець 2022 року в Україні становитиме 4533 грн і буде на 15 % перевищувати фактичний прожитковий мінімум.

Читайте також: Зеленський пообіцяв додатково по 500 гривень тим, хто вакцинується третьою дозою.

Реклама Google

Telegram Channel