Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Камінь-Каширська громада входить до десятки в Україні з найбільшими дотаціями

Камінь-Каширська громада обов'язково розкриє свій неабиякий потенціал, адже має для цього головне - активних і небайдужих людей.

Фото Історія.Район.

Камінь-Каширська громада входить до десятки в Україні з найбільшими дотаціями

У 2021 році Камінь-Каширська міська громада отримала 87 мільйонів гривень базової дотації, більше коштів в Україні надійшло лише до 4 громад

Ця ОТГ є дотаційною на 40%, інформує Главком з посиланням на рух «Чесно».

 

 Загалом на Волині понад 90% громад є дотаційними, з них 23 громади (43% від усіх) отримують дотацію у понад 30%  від бюджету. За цим показником область посідає четверте місце в Україні. Ще більше дотаційними є громади Чернівецької, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Загалом в Україні лише 14% громад сплачують реверсні дотації.

Загалом в Україні лише 14% громад сплачують реверсні дотації, тобто віддають частину заробленого, в основному це великі міста, найбільше – Дніпровська, Львівська та Запорізька громади. Ще майже 11% громад – бездотаційні (не отримують, але і не віддають кошти).

Варто зазначити, що рівень дотаційності бюджету не є вичерпною характеристикою фінансової спроможності громад. Важливими показниками також є частка витрат на утримання апарату, бюджет розвитку громади, динаміка розвитку інвестиційно-інноваційного потенціалу, активізація підприємницької діяльності, доходи на одну особу тощо. Проте навіть ті ОТГ, які функціонують за рахунок субвенцій і дотацій мають можливість розвинути свій потенціал і збільшити частку власних доходів завдяки ефективному менеджменту.

Читайте також: COVID-19: в Україні – рекордні 24 тисячі нових заражень, на Волині – 530, на Рівненщині – аж 1110.

Експерт Павло Остапенко зазначає, що індексний метод, метод горизонтального вирівнювання бюджетів мають, на його думку, працювати як інструменти виявлення проблемних, глибоко дотаційних громад, для того, щоб держава та регіон могли їм допомагати в першу чергу, а не для того, щоб тикати із столичного кабінету на них пальцем, та говорити про їх податкову неспроможність».

 

 

Реклама Google

Telegram Channel