Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
В Україні збираються повернути техогляд для тракторів і комбайнів

Багатьох власників техніки це не радує.

Фото: agropravda.com.

В Україні збираються повернути техогляд для тракторів і комбайнів

Вчора Верховна Рада проголосувала за розгляд за скороченою процедурою проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання №6070

Законопроєктом пропонується запровадження періодичного технічного контролю з придатності до експлуатації технічних засобів для агропромислового комплексу, передає Аgropravda із посиланням на censor.net.

Зокрема, передбачена наступна періодичність та частота технічного контролю придатності до експлуатації технічних засобів:

  • для нових технічних засобів становить 3 роки з дати першої реєстрації (введення в обіг), потім кожні два роки після останнього технічного контролю;
  • для тих, що були у вжитку (у користуванні), технічних засобів становить 3 місяці з дати першої реєстрації (введення в обіг), потім кожні два роки після останнього технічного контролю.

Пропонується запровадження періодичного технічного контролю з придатності до експлуатації технічних засобів для агропромислового комплексу.

Також пропонується надати Мінагрополітики повноваження щодо затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінного причіпного обладнання, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, у тому числі шляхом створення чи уповноваження на це обраного органу (підприємства, установи, організації).

Мінагрополітики також отримає повноваження призначати підприємства, установи чи організації на здійснення функцій з реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку сільськогосподарської техніки.

Однак, як зазначає Головне експертне управління Верховної Ради, вимоги до таких підприємств не визначені. Крім того, у проєкті відсутні вимоги до органів з оцінки відповідності/органів сертифікації.

Нагадаємо, обов’язковий техогляд для сільгосптехніки був скасований у 2014 році з огляду на його неефективність в частині контролю за технічним станом техніки та нарікання аграріїв на корупційність цього процесу, який також проводили уповноважені Мінагрополітики компанії.

Читайте також: Зможуть зупиняти усіх водіїв: в Україні хочуть встановити «пункти тверезості».

Telegram Channel