Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На дорогах Волині, де є пристрої автофіксації порушень ПДР, водії у сім разів менше перевищують швидкість

Наразі пристрої в автоматичному режимі технічно здатні фіксувати лише перевищення швидкості. У перспективі можуть додаватися й інші функції.

Фото Національна поліція.

На дорогах Волині, де є пристрої автофіксації порушень ПДР, водії у сім разів менше перевищують швидкість

Розташування усіх камер можна переглянути на карті МВС

На дорогах Волині, де встановлені пристрої автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, у сім разів стали рідше перевищувати швидкість. 

Про це свідчать результати роботи 9 таких фото- та відеокамер з серпня і до кінця 2021 року надані «Силі правди» Департаментом патрульної поліції України.

Перші пристрої автоматичної фото- і відеофіксації порушень ПДР на Волині встановили в серпні 2021 року. Таких камер було 4 і розмістили їх на дорогах державного значення у селах Струмівка, Забороль, Копачівка та у місті Ковелі. У жовтні встановили ще 5 таких пристроїв. 4 з них у місті Луцьку, на вулицях Ковельській, В’ячеслава Чорновола та Конякіна, ще один – поблизу Володимира-Волинського. Розташування усіх камер можна переглянути на карті МВС.

Найбільше порушень зафіксували камери у селах Струмівка (19 643 порушень) і Копачівка (19 224 порушень), а найменше – 3856 – пристрій встановлений у місті Ковелі. 

Згідно з даними від Департаменту патрульної поліції, з 27 серпня і до 31 грудня 2021 року уповноваженими поліцейськими винесено 65 тисяч 218 постанов за результатами опрацювання подій, що надійшли з приладів контролю. Найбільше порушень зафіксували камери у селах Струмівка (19 643 порушень) і Копачівка (19 224 порушень), а найменше – 3856 – пристрій встановлений у місті Ковелі. 

 

 Найбільше повідомлень про порушення швидкісного режиму в Луцьку надійшло з пристрою на вулиці В’ячеслава Чорновола – 1445. Дві камери встановлені на вулиці Ковельській в обох напрямках разом «зловили» 1945 «лихачів». Пристрій по вулиці Конякіна обласного центру зафіксував найменше в місті порушень ПДР пов’язаних з перевищенням швидкості – 948. 

 

 

Якщо ж проаналізувати динаміку, то вже наступного місяця після запуску приладів кількість зафіксованих ними порушень зменшувалась в понад два рази. А за чотири місяці роботи камер на автодорогах державного значення М-07, М-19 та Н-22 – у сім разів.

Наразі пристрої в автоматичному режимі технічно здатні фіксувати лише перевищення швидкості.  У перспективі можуть додаватися й інші функції. Наприклад, фіксація проїзду на червоний сигнал світлофора, порушення правил зупинки чи стоянки та інше.

Автоматична фіксація порушень швидкісного режиму частково позбавила правовідносини у сфері регулювання дорожнього руху суб’єктивного фактора. 

Спершу інформація з пристрою надходить до центру обробки даних Департаменту патрульної поліції України, де розглядається уповноваженим поліцейським. Той у свою чергу знаходить, на кого зареєстрований автомобіль і виносить постанову на фізичну особу, або на керівника юридичної особи, якій належить транспортний засіб. Постанови можна побачити в Електронному кабінеті водія на сайті сервісного центру МВС, або в застосунку «Дія», і одразу сплатити штраф. 

Якщо мінімальний штраф за перевищення швидкості на понад 20 кілометрів за годину становить 340 гривень, то порушник протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови має право заплатити, так би мовити, на пільгових умовах – половину – 170 гривень. 

Оксана ПЕТРУК.

Читайте також:Від сьогодні дороги патрулюватимуть поліцейські автомобілі-«фантоми»

Telegram Channel