Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Шведський стартап вирішив навчити воронів збирати сміття в місті

Вони вже навчилися підбирати недопалки та інше дрібне сміття, щоб принести його до механізму, який за це видає їм корм.

Фото: Wikimedia Commons.

Шведський стартап вирішив навчити воронів збирати сміття в місті

Засновник компанії Крістіан Гюнтер-Хассен запевняє, що птахи працюють добровільно

Шведський стартап Corvid Cleaning навчає диких воронів збирати дрібне сміття за винагороду. Незабаром цей метод будуть тестувати в місті Седертельє, яке фактично є передмістям Стокгольма.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на The Local.

Засновник компанії Крістіан Гюнтер-Хассен запевняє, що ворони працюють добровільно. Вони вже навчилися підбирати недопалки та інше дрібне сміття, щоб принести його до механізму, який за це видає їм корм.

Гюнтер-Хассен зазначає, що ці птахи є найрозумнішими серед інших, адже вони здатні навчатися одне в одного. Зокрема, існує менша ймовірність того, що ворон помилково з’їсть сміття.

У муніципалітеті міста Седертельє вже готовий пілотний проєкт щодо збору сміття воронами. Проте реалізація плану залежить від того, чи зможе міська влада знайти місце для механізму з кормом та вдасться цей проєкт профінансувати.

Реалізація плану залежить від того, чи зможе міська влада знайти місце для механізму з кормом та вдасться цей проєкт профінансувати.

Чому це важливо?

За даними фонду Keep Sweden Tidy, на вулицях Швеції щороку залишається понад мільярд недопалків, що становить 62% від усього сміття. Томас Тернстрьом, стратег із відходів муніципалітету міста каже, що такий спосіб допоможе заощадити щонайменше 75% витрат на прибирання дрібного сміття.

Подібні засоби використовують не вперше. У 2018 році у Франції в історичному тематичному парку в департаменті Вандея долучили шістьох граків до прибирання сміття.

Читайте також: Альбом зі співом птахів, що вимирають, став одним із найпопулярніших в Австралії. Обійшов навіть ABBA (Аудіо)

Telegram Channel