Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині невакцинований шкільний двірник виграв суд у справі про відсторонення з роботи

Справедливість!

Фото ілюстрпативне – sykhiv.media.

На Волині невакцинований шкільний двірник виграв суд у справі про відсторонення з роботи

В підсумку суд задовольнив позов двірника частково, зокрема скасував наказ директора ліцею про відсторонення його від роботи

На Волині невакцинований шкільний двірник позивався до Рожищенського ліцею №1 через відсторонення його від роботи. Суд зобов’язав навчальний заклад виплатити чоловіку зарплату за час прогулу та скасував наказ про відсторонення від роботи.

Про це стало відомо з рішення Рожищенського районного суду Волинської області, інформує ІА Волинські новини. 

Чоловік звернувся до суду з позовом до комунального закладу загальної середньої освіти «Рожищенський ліцей №1», в якому просив визнати незаконним та скасувати наказ відповідача про його відсторонення від роботи; поновити його на посаді двірника комунального закладу; стягнути з відповідача на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Свої позовні вимоги чоловік обґрунтував тим, що 4 листопада минулого року йому повідомили про обов'язкове профілактичне щеплення від COVID-19, яке він зобов'язаний отримати, щоб і надалі мати можливість працювати на посаді двірника. Відзначалось, що у випадку неподання такого документу, його буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати. Згодом наказом директора його таки відсторонили.

Керівництво ліцею просило відмовити у задоволенні позову, посилаючись на постанови Кабінету Міністрів України та накази Міністерства охорони здоров’я.

Однак чоловік висловив думку, що наказ підлягає скасуванню, оскільки він є незаконним і таким, що грубо порушує його конституційні, природні та професійні права. Зазначив, що ні постановою КМУ, ні наказом МОЗ не встановлено обов'язку проходження працівниками закладів освіти профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 саме до 8 листопада. Він звернув увагу на те, що ні трудовим договором, ні наказом про прийняття на роботу, ні посадовою інструкцією не передбачено необхідності наявності у нього профілактичного щеплення проти COVID-19.

Керівництво ліцею просило відмовити у задоволенні позову, посилаючись на постанови Кабінету Міністрів України та накази Міністерства охорони здоров’я.

В підсумку суд задовольнив позов двірника частково, зокрема скасував наказ директора ліцею про відсторонення його від роботи. Також заклад освіти зобов’язали нарахувати і виплатити заробітну плату за час незаконного відсторонення від роботи.

Telegram Channel