Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Російський політолог: «Що чекає на Україну найближчими днями – перемога чи план Беннета = капітуляція?»

Нам аби закрито небо, а на землі ми з москалями справимося.

Фото із сайту dialog.ua.

Російський політолог: «Що чекає на Україну найближчими днями – перемога чи план Беннета = капітуляція?»

Переговори глав МЗС України та Росії — вирішальні. Вони визначать, як розвиватиметься ситуація

Андрій ПІОНТКОВСЬКИЙ, російський політолог та публіцист, опозиційний до Путіна, проживає в США, колонка на сайті nv.ua.

Почну з того, що мене дуже засмучує це ганебне рішення НАТО, США, Польщі. Вони 10 днів обговорювали можливість надання військових літаків Україні. Й ось з’ясувалося, що і Польща боїться надіслати їх зі своєї території, і Америка боїться відправити зі своєї бази в Німеччині.

Вони не приховують, що побоюються реакції Путіна. Це дуже поганий сигнал, який посилає Захід Путіну саме в той момент, коли його початковий план бліцкригу провалився і він вирішує, що робити далі в Україні. Захід посилає йому сигнал такої своєї безпорадності і дає йому ліцензію на безкарність.

Я вже не говорю про те, скільки обговорювали питання про безпілотну зону над Україною. Теж Захід не приховує, що боїться Путіна та його реакції. Це підриває героїчний опір, який Україна чинить путінському режиму. А Путін це відчуває і намагається нав’язати – це робитиметься 10 березня в Анталії – таку собі форму капітуляції, так званий план Беннета. Про нього поки що офіційно не оголошено, але основні його параметри більш-менш відомі.

Путін не зміг досягти своєї мети військовою агресією, але досягає зараз дипломатичним тиском, завдяки тому, що Захід не відважується навіть на найскромніші кроки підтримки України. 

Тепер детальніше про план Беннета. Грубо кажучи, Москва відмовляється від окупації всієї України, зберігаючи Донецьку, Луганську область і Крим, а Україна відмовляється від вступу до НАТО, заявляє про свій нейтралітет, ну і ніби змиряється з тим, що Крим і Донбас залишаються російськими. Це дуже схоже на капітуляцію.

План Беннета: Москва відмовляється від окупації всієї України, зберігаючи Донецьку, Луганську область і Крим, а Україна відмовляється від вступу до НАТО, заявляє про свій нейтралітет, ну і ніби змиряється з тим, що Крим і Донбас залишаються російськими. Це дуже схоже на капітуляцію.

Але навіть важко було дорікати українському керівництву. Тому що це пропонують якраз того дня, коли Захід буквально демонструє свою безпорадність і неготовність захищати Україну хоч мінімально. А Москва продовжує свій шантаж – або ви погодитеся на план Беннета, або ми перейдемо до більш жорстоких бомбардувань: зробимо з українськими містами те, що ми зробили з Грозним й Алеппо. Ось у цій ситуації українське керівництво поставлене перед дуже тяжким вибором.

Реклама Google

Цей план Беннета вкрай неприємний для України, але він показує, що, зіткнувшись із опором, Путін змушений відмовитись від своїх максимальних цілей. Не буде російської окупації. План Беннета передбачає збереження України у наявній формі та збереження чинної влади. Іншим часом можна було б навіть сказати, що це перемога України.

Найголовніше в плані Беннета – демілітаризація стосується лише Донбасу, а слово денацифікація вже не згадують. Ось є такий проєкт договору, який можуть підписати в Анталії Дмитро Кулеба та Сергій Лавров. Кожна сторона може це видавати за свою перемогу. Але перемога України була б більш переконливою та беззастережною, якби Захід дав мінімальну підтримку. Зеленський же казав – якщо ви не здатні на no fly zone, то передайте нам літаки, на яких боротимуться українські льотчики, і вони самі стануть no fly zone. Але після десяти днів коливань – навіть один день був, коли глава Держдепу США Ентоні Блінкен оголосив, що він домовився, усе вирішено, літаки буде надано, – Захід знову відступив.

І в цих умовах Україна стоїть перед дуже важким вибором – або піти на цей важкий для неї план Беннета, який усе ж таки рятує українську державу, або продовжувати боротьбу, залишившись без підтримки з повітря (до речі, в Україні залишилося лише кілька військових аеродромів і ті – у західній частині країни).

Читайте також у нас: «Так починалась війна: Показали момент обстрілу Луцького аеродрому (Відео)».

Telegram Channel