Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Вибухи на Луцькому аеродромі: усі деталі офіційно (Відео)

Світанок 11 березня волиняни зустрічали під звуки вибухів. Російські агресори пустили на мирний край крилаті ракети.

Волинь-нова

Вибухи на Луцькому аеродромі: усі деталі офіційно (Відео)

Чотири крилаті ракети, четверо загиблих, шестеро поранених і незліченна кількість настраханих за своїх дітей, але нескоренних

У Луцьку 11 березня в проміжку між 05:45 та 05:50 ранку 11 березня пролунали 4 гучні вибухи.

Після цього у Луцьку оголосили тривогу. Усіх негайно просили пройти в укриття.

Згодом Луцький міський голова Ігор Поліщук написав, що вибухи - зі сторони аеродрому. Він також попросив не поширювати відео і фото, які давали б можливість ворогу зорієнтуватися в координатах місцевості.

В інформації Поліщука прозвучало повідомлення, що система «Оповіщення» Збройних сил України чомусь не спрацювала вчасно, відтак сигнал тривоги у місті ввімкнули після вибухів. Причини збою з’ясовують. Ось слова міського голови Луцька: Не спрацювала система оповіщення, якою керують ЗСУ. Цим займається військова адміністрація. В 4:37 була тривога, в 4:50 відбій. А в 5:45 були вибухи, сирена за 4 хв після цього була».

Окремі люди в соцмережі припускали, що вибухи були і на заводі «Мотор», однак, ця інформація, на щастя, не підтвердилася.

О 7.08 голова Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко повідомив, що на аеродромі рятувальники ліквідовують пожежу і що загиблих ймовірно немає. 

Пізніше з того ж джерела стало відомо, що в результаті авіаударів по Луцькому аеродрому загинуло двоє людей та шестеро отримали травми різного ступеня важкості. Однак згодом Погуляйко повідомив, що знайшли ще двох загиблих, тож загинуло четверо осіб.

На 10.11 аварійно-рятувальні роботи на аеродромі були завершені. Про це повідомив представник ДСНС в області Володимир Нестеров. Він підтвердив, що рятувальники витягнули з-під завалів 10 людей: 4 загиблих і 6 травмованих. На ліквідацію завалів залучили 10 одиниць основної та спецтехніки.

Журналіст Андрій Гнатюк повідомив, що чотирьох поранених внаслідок вибуху на військовому аеродромі шпиталізували в обласну клінічну лікарню: в одного з пацієнтів ехобаротравма (тобто травма від ударної хвилі), закрита черепно-мозкова травма і струс головного мозку, в двох інших – струс головного мозку, ураження ніг.  Ще один отримав травми внаслідок завалів.

Юрій Погуляйко повідомив: «За інформацією військових, обстріл відбувся 4-ма крилатими ракетами. За оцінками командування, можливо були випущені з бомбардувальника армії РФ з району Чорного моря».

Юрій Погуляйко повідомив ще одну новину: «За інформацією військових, обстріл відбувся 4-ма крилатими ракетами. За оцінками командування, можливо були випущені з бомбардувальника армії РФ з району Чорного моря».

Увечері 11 березня Генштаб ЗСУ повідомив, що обласний центр Волині накрили крилатими ракетами з бомбардувальника Ту-95МС.

Радник голови Офісу президента України ОлексійАрестович пояснив, чому орки завдали удару по аеродрому у Луцьку: «Північніше, західніше Києва була контратака українських військ. Такі самі контратаки були на Харківському напрямку. Протягом ночі наша авіація наносила потужних ударів по скученням ворога. І саме у вигляді помсти противник завдав ракетних ударів по аеродромах Івано-Франківська, Луцька, по Київщині, по Харківщині, по Полтавщині, по Дніпру і по інших місцях».

Крім того, міський голова Луцька Ігор Поліщук теж вважає що обстріл провели, щоб навести на мирних людей страх – аеродром не слугував армії з 24 лютого, коли його знищили повністю: «Важко сказати, для чого стріляли. Адже наш аеродром був виведений з ладу ще 24 лютого під час першого обстрілу. Він був непридатний до використання ще тоді, сьогодні його добили, він повністю знищений. Реальної цілі пошкодити військову інфраструктуру не було. Можливо, стріляли для того, щоб посіяти паніку, збільшити рівень страху, посилити позиції агресора перед переговорами».

Волинські рятувальники того ж дня розповіли, що робити, коли чуєте поблизу літак.

У перший день війни, на світанку 24 лютого окупанти вперше обстріляли Луцький аеродром. Тоді обійшлося без жертв.

Читайте також: Так починалась війна: Показали момент обстрілу Луцького аеродрому (Відео)

 

Вибухи на околиці міста, де розташований військовий аеродром зафіксували очевидці:

 

Telegram Channel