Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чому відомого кінорежисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії і закликали не асоціювати його з українською культурою

Бачте, хлоп вважає себе космополітом...

Фото Kamila Szatan.

Чому відомого кінорежисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії і закликали не асоціювати його з українською культурою

А сам він вийшов з членства Європейської кіноакадемії (EFA) на знак протесту проти «ганебної» реакції про вторгнення Росії в Україну

Сергія Лозницю (на фото), українського кінорежисера білоруського походження, виключено зі складу кіноакадемії України. Таке рішення прийняло Правління та Наглядова рада кіноакадемії.

Про це повідомляє Українська кіноакадемія на своїй сторінці у Facebook, інформує 24tv.ua.

В Українській кіноакадії зазначили, що Сергій Лозниця неодноразово наголошував, що вважає себе космополітом. Позиція режисера не змінилася й після початку війни, яку росія розв’язала в Україні 24 лютого.

Сергій Лозниця неодноразово наголошував, що вважає себе космополітом. Позиція режисера не змінилася й після початку війни, яку росія розв’язала в Україні 24 лютого.

Зараз, коли Україна з усіх сил боронить свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця повинна бути його національна ідентичність. І тут не може бути жодних компромісів чи напівтонів, – мовиться у публікації.

Публікація Української кіноакадемії / Скриншот 24 каналу.
Публікація Української кіноакадемії / Скриншот 24 каналу.

 Також Українська кіноакадемія закликала світову кіноспільноту до бойкоту російського кінематографа.

«Ми постійно закликаємо увесь світ розмежовувати українську та російську культури та не ототожнювати їх. Для нас важливо, щоб усі члени Української кіноакадемії розділяли цю позицію і називали речі своїми іменами, проявляючи у своїх переконаннях чіткість і твердість», – зазначили у кіноакадемії.

Зрештою кіноакадемія звернулася до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери.

Кіноакадемія звернулася до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери.

Наша довідка:

Сергі́й Володи́мирович Лозни́ця (біл. Сяргей Уладзіміравіч Лазніца, рос. Сергей Владимирович Лозница; нар. 5 вересня 1964, Барановичі, Берестейська область, Білорусь) – кінорежисер та сценарист білоруського походження. Має громадянство України. З 2001 року режисер разом із родиною мешкає та працює в Німеччині. Лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка (2019).

У 2013 – 2014 роках під час Євромайдану підтримував протестувальників і задокументував Революцію гідності у своєму фільмі «Майдан».

Свої фільми знімає переважно російською мовою. Найвідоміші з них: «Портрет» (2002), «Блокада» (2005), «Щастя моє» (2010), «У тумані»(2012), «Майдан» (2014), «Аустерліц» (2016), «Лагідна» (2017), «День Перемоги» (2018), «Донбас» (2018). До речі, під час свого інтерв’ю у 2010 році українському виданню «Український тиждень», Лозниця заявив, що після того, як Україна «відокремилася» від росії, Київ став провінційним містечком: «На жаль, після того як Україна відокремилася від росії й відкрила кордони, Київ перетворився на провінційне містечко. Все-таки імперія – це щось, що задає тон, визначає певний рівень». Але це не завадило дати йому Державну премію України імені Олександра Довженка у 2019 році за фільм «Донбас»...

Сергій Лозниця заявив, що після того, як Україна «відокремилася» від росії, Київ став провінційним містечком.

Варто зауважити, що Сергій Лозниця відреагував на вторгнення росії в Україну, назвавши розв’язану війну самовбивчим та божевільним актом та наголосивши, що у цій «боротьбі добра проти зла перемога буде за Україною».

«Світовій спільноті пора прокинутися, усвідомити те, що відбувається, і розтрощити російське чудовисько!», – написав Лозниця.

Режисер також зазначив, що він вражений нерішучістю та обережністю урядів, громадських організацій та громадян, які могли б допомогти Україні не лише словами, а й швидкими та рішучими діями.

Крім того, 28 лютого Сергій Лозниця заявив, що вийшов з членства Європейської кіноакадемії (EFA) на знак протесту проти «ганебної» реакції про вторгнення росії в Україну. Лозниця заявив, що EFA надто боязко відреагувала на російську окупацію України. Більше режисера зачепило, що кіноакадемія не виступила із засудженням російської агресії.

Водночас нещодавно фільми Сергія Лозниці були включені до програми кінофестивалю «російського кіно» у французькому місті Нант під назвою «Від Львова до Уралу». В Українській кіноакадемії наголосили, що «у час кривавої повномасштабної війни, яку розв’язала росія, це абсолютно неприпустимо».

Читайте також у нас: «Вішайтесь, москалі, бо стріляє «бандерівка» Настя неймовірно швидко і влучно! (Відео)​».

Реклама Google

Telegram Channel