Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Друга війна: вони не просто вбивають наших дітей – їм наплювати на власних

9 березня 2021 року Станіслав Асєєв став переможцем у «Національній Шевченківській премії 2021» за книгу «В ізоляції» у номінації «Публіцистика та журналістика».

Фото із сайту 5.ua.

Друга війна: вони не просто вбивають наших дітей – їм наплювати на власних

Але є одна річ, яка вирізняє цю «другу» від «першої»: російські матері

Суто у психологічному сенсі для мене – це вже друга війна.

Перша була з 2014 по 2017. Потім 2.5 роки полону, з огляду на умови – зовсім іншої реальності. Потім 2 роки психологічної «тиші» та реабілітації. І зараз – знову: звикання до щоденних трупів, обстрілів, вибухів, сліз, істерії, ненависті etc.

Але є одна річ, яка вирізняє цю «другу» від «першої»: російські матері.

Навіть я з моїм досвідом – просто ох**вший від того, що чую.

Моя мати за перший місяць мого полону схудла на 10 кг та сіла на антидепресанти. А потім ще 2.5 роки кожні два тижні (як виявилось) носила до «мгб» по дві сумки кращих продуктів, маючи зарплатню 8 тис. рублів та двох стареньких бабусь. Звісно, ті продукти не доходили, але то вже інша історія. І так було і є зі всіма нашими полоненими.

Моя мати за перший місяць мого полону схудла на 10 кг та сіла на антидепресанти.

І от я дивлюсь на розмови полонених росіян зі своїми матерями і не розумію. Перше, майже всюди цей мат – їхні жінки та матері наче з якогось базару Саратова. І тотальна байдужість до своїх дітей. Я не пам’ятаю такого ні на Донбасі, ні у хроніках Чечні чи Афгану: почути живим свого сина з полону – завжди було щастям для всіх матерів на кожній війні. А тут – розмовляють, наче позіхаючи, немов їх відірвали дзвінком від вечірніх новин.

Це – «унікальна» історія, яка проєктує те, що сталось зі всією Росією за ці 20 років: вони не просто вбивають наших дітей – їм наплювати на власних.

Станіслав АСЄЄВ, журналіст, блогер.

Що каже Вікіпедія:

Станіслав Володимирович Асєєв (псевдонім Станіслав Васін, нар. 1 жовтня 1989, Донецьк, Українська РСР) — український письменник, журналіст і блоґер, член Українського ПЕН. Автор роману «Мельхіоровий слон, або Людина, яка думала» (рос. «Мельхиоровый слон, или Человек, который думал»). Під псевдонімом Станіслав Васін працював журналістом в окупованому Донецьку.

Був викрадений 11 травня 2017 року і утримувався проросійською терористичною організацією «ДНР» до 29 грудня 2019 року.

Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року за книгу «В ізоляції».

Читайте також у нас: «путін просить українців почати громити московський патріархат».

Telegram Channel