Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Європейці та американці у паніці змітають з аптек препарати йоду – буде ядерна війна?

Ядерна катастрофа виникне, якщо застосувати лише 5 боєголовок. Близько мільярда людей загине.

Фото із сайту youtube.com.

Європейці та американці у паніці змітають з аптек препарати йоду – буде ядерна війна?

Божевільний путін здатний на все...

Багато людей на Заході побоюються, що росія може застосувати ядерну зброю, і ці побоювання не є безпідставними. кремль погрожує західному світу натиснути «червону кнопку» у разі, «якщо виникне загроза існуванню росії». Але чи доцільно закуповувати таблетки йоду (а в Україні їх дефіцит спостерігається буквально з перших днів війни) і чи справді ці ліки допоможуть уникнути радіаційного отруєння, якщо агресор таки наважиться застосувати зброю масового ураження?

Про це пише видання «Високий замок», посилаючись на польський портал Nauka jest niesamowita.

Для початку з’ясуймо, що таке йод

Те, що ми називаємо йодом – це солі йодиду кальцію. «Якщо прийняти їх незадовго до або відразу після ядерної ка­тастрофи, щитовидна залоза вбере корис­ний йод, тим самим заблокувавши потра­пляння у неї радіоактивного», – пояснюють експерти польського інформаційного порта­лу Nauka jest niesamowita, який публікує най­свіжіші новини зі світу науки й техніки.

Чим небезпечна радіація?

Одним із основних ризиків тривалого ра­діоактивного опромінення є розвиток раку щитовидної залози, особливо у дітей. Після Чорнобильської катастрофи такі випадки по­чали реєструвати набагато частіше. Подібні повідомлення з’явилися і після аварії на АЕС в японській Фукусімі. Прийом відповідної дози йоду за радіаційного впливу може (при­наймні теоретично) зменшити такий ризик.

Чи потрібно приймати йод для регулярної профілактики?

Ні. Це не тільки позбавлено сенсу, а й може призвести до ряду побічних ефектів.

Приймати таблетки йоду додатково мож­на тільки за рекомендаціями органів охоро­ни здоров’я у разі виникнення реальної за­грози, і тільки ОДИН РАЗ!

Приймати таблетки йоду додатково мож­на тільки за рекомендаціями органів охоро­ни здоров’я у разі виникнення реальної за­грози, і тільки ОДИН РАЗ!

Про «йодну істерію» багато писалося у групі «Доказові батьки» на Facebook. Лікарі закликали українців не впадати у паніку, не ковтати таблетки йоду жменями і, тим біль­ше, не пити розчин йоду.

Як зазначив дитячий лікар-ортопед Віктор Кірейко, навіть якщо ви перебуваєте у районі радіоактивного зараження, це не означає що у вас обов’язково розвинеться рак щитовидної залози. Опромінення цієї залози у дітей 10 мГр збільшує частоту раку щитовидної залози приблизно на 5 випадків на мільйон населення на рік!

Для профілактики захворювань щито­видної залози, за словами фахівця, слід приймати саме йодид калію (КІ), а за його відсутності – перхлорат йоду, хоча йодид ка­лію однозначно є більш ефективним.

Схвалені FDA (Управлінням з продоволь­ства і медикаментів США) дози йодиду ка­лію такі:

= для немовлят віком до 1 місяця – 16 мг;

= дітей віком від 1 місяця до 3 років – 32 мг;

= від 3 до 18 років – 65 мг;

= дорослих – 130 мг.

Діти віком до 18 років та вагітні жінки є більш вразливими до впливу радіоактивно­го йоду, тому ці препарати їм слід прийняти у першу чергу. Самостійно продовжувати прийом препаратів йоду довше однієї доби не рекомендується. Подальшу необхідність прийому визначає лікар.

Приймати йодид калію слід тільки, якщо ви точно перебуваєте у зоні радіаційного за­раження, про що повинні сповістити офіційні джерела. На жаль, населенню, яке прожи­вало поблизу Чорнобильської атомної елек­тростанції після катастрофи на ній, добавки КІ не видавали, що призвело до підвищення частоти раку щитовидної залози. Проте не­щодавня аварія на Фукусімі розвінчала по­ширений міф про те, що KI є універсальною протирадіаційною таблеткою. Багато людей приймали таблетки йодиду калію без належ­них показань і, як показав практичний досвід, ці дії можуть завдати більшої шкоди, ніж ко­ристі для здоров’я пацієнтів.

Препарати йоду та їх дозування

Поширені таблетовані препарати йоди­ду калію, які приймають хворі з патологіями щитовидної залози, мають дозування 200 або 100 (увага!) мікрограм. Саме мікрограм! А дозування у разі радіаційного зараження для дорослого становить 130 мг (міліграмів). Тобто у разі чого необхідно буде з’їсти при­близно... 650 таблеток.

Існують також офтальмологічні препарати з концентрацією йодиду калію 20 мг на 1 мл. Теоретично ці розчини можна використову­вати за радіаційного зараження: для дитини віком від 1 місяця до 3 років – 1,5мл, від 3 до 18 років – 3,5мл. Дорослим – 6,5мл. Од­нак про таку опцію не згадується у жодній з інструкцій до цих ліків. «Беручи до уваги, що я не є фахівцем із радіаційної бепеки, реко­мендувати їх я не можу», – підкреслив лікар.

Нанесення будь-яких препаратів йоду на шкіру – неефективне і може викликати опік!

Нанесення будь-яких препаратів йоду на шкіру – неефективне і може викликати опік!

Використання антисептиків на основі йоду всередину з метою профілактики раді­аційного зараження – неефективне та може завдати шкоди!

Приймати навіть правильні препарати йоду потрібно, тільки якщо ви перебуваєте у зоні ра­діаційного зараження. Прийом цих препаратів без показань може завдати шкоди здоров’ю!

Препарати йоду не є універсальним про­тирадіаційним засобом!

Що ж тоді робити у разі небезпеки?

Якомога швидше покинути зону зара­ження. Якщо у наявності є правильні препа­рати йоду, то приймаємо їх, але за наявності показань. Просто так приймати не можна!

Лікарка дерматолог-онколог Вікторія Ганжа наголошує, що калію йодид допомагає зменшити ризик раку щитовидної залози, але не захищає від променевої хвороби, лейкозів та інших онкопроцесів, не рятує від безпліддя і не знижує тератогенної дії. Калію йодид – це те, що треба прийняти у разі оповіщення, але його зараз немає в аптеках.

«Згрібати» йодо­марин та інші подібні препарати немає сенсу, бо «коли що», доведеться прийняти кількасот таблеток. Бетадин, бета-йод та подібні фа­хівчиня радить залишити для обробки ран. Це – антисептик, повідон-йод, зовсім інша речовина. Якщо ви вже випили чогось у пані­ці, зупиніться.

Більше нічого не робіть. Не ви­кликайте блювання, не промивайте шлунка. Просто зупиніться. Не тріть дітей спиртовими розчинами йоду, не малюйте їм сіток, квітів, картин на сідницях! Це не тільки неефектив­но, а й може спричинити опік.

Ядерна катастрофа виникне, якщо застосувати лише 5 боєголовок. Близько мільярда людей загине.
Ядерна катастрофа виникне, якщо застосувати лише 5 боєголовок. Близько мільярда людей загине.

Що трапиться, якщо на Землі одночасно підірвати весь арсенал ядерної зброї?

Відразу «розкриємо всі карти»: це – дуже погана ідея. Понад те – фатальна для людства.

Сотні боєголовок вистачило б, щоб занурити світ у жахливу ядер­ну зиму. По всій Земній кулі роками б утримувалася мінусова темпе­ратура, наслідком чого став би екстремальний неврожай. Крах гло­бальної системи продовольства призвів би до голоду у всьому світі.

Сотні боєголовок вистачило б, щоб занурити світ у жахливу ядер­ну зиму.

Ядерна катастрофа виникне, якщо застосувати лише п’ять боєго­ловок. Це не призведе до такого жахливого сценарію, як ми описали вище, але руйнації будуть величезними. Близько мільярда людей за­гине.

Загалом у світі налічується понад 15 тисяч (!) ядерних боєголовок: По 7 тисяч одиниць мають росія та США. Решта приблизно рівномір­но розподілена між Францією (300), Китаєм (260), Великою Брита­нією (216), Пакистаном (110-130), Індією (100-120), Ізраїлем (80) і Північною Кореєю (менш ніж 10).

Якого масштабу руйнувань можна досягти, якщо задіяти одночас­но всі? Відповідь очевидна: можна знищити все живе на планеті.

За підрахунками вчених, для того, щоб вщент зруйнувати ціле місто, вистачить трьох боєголовок.

Сьогодні на нашій планеті налічується 4,5 тисячі міст з населен­ням понад 100 тисяч жителів. Усі міста зруйновано, а у нашому арсе­налі досі залишається 1,5 тисячі боєголовок.

Реклама Google

Якщо ми складемо весь світовий ядерний арсенал у кошик і скинемо його, приміром, на Амазонію, то сила вибуху буде такою, наче ми підірвали 3 мільярди тонн тротилу! Це – те саме, якби одно­часно «прокинулося» і почало виверження 15 Кракатау у 1883 році. Нагадаємо: тоді відбулося одне з найпотужніших в історії людства вивержень вулкана.

Детонація всього запасу ядерної зброї у цій точці світу призве­ла б до формування вогняної кулі, яка б сягала... 50 (!) кілометрів у діаметрі. Вона б знищила все живе у радіусі 3 тисяч кілометрів та зге­нерувала потужні хвилі тиску, які б оберталися довкола Земної кулі впродовж кількох тижнів.

Атомний «гриб» піднявся б у найвищі шари атмосфери, і мільйо­ни тонн згорілого матеріалу були б викинуті у повітря. На місці вибуху утворилася б 10-кілометрова воронка. Південну Америку охопили б люті пожежі, по­рівняно з якими недавня пожежа у Каліфорнії (найбільш руйнівна  за всю історію людства) здалася б невинним жартом.

Високий рівень радіації вбив би більшість живих істот. Цей ре­гіон став би непридатним для життя, а на решті території випав би радіоактивний дощ. Світ занурився б у ядерну зиму.

Невелика кількість людей ще жила б якийсь час у цьому без­просвітному мороку, але їхнє життя навряд чи можна було б назвати приємним.

Ось чому застосування ядерної зброї – останній аргумент, до яко­го може вдатися лише божевільний...

Соломія СОЧИНСЬКА, «Високий замок».

З польської переклала Власта Колодинська (оригінал статті під назвою «Co się stanie jeśli za jednym razem detonujemy cały arsenał broni jądrowej?»,опублікований на порталі Nauka jest niesamowita»).

Читайте також у нас: «Вітер з Луганщини, де обстріляли цистерну з азотною кислотою, дме в бік росії – Гайдай​».

Telegram Channel