Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Кір, краснуха, паротит: в умовах війни серед населення зріс ризик поширення інфекційних хвороб

Пам’ятайте, вакцинація рятує життя.

Фото: Волинська ОДА.

Кір, краснуха, паротит: в умовах війни серед населення зріс ризик поширення інфекційних хвороб

Великі скупчення людей, зокрема в укриттях, відсутність доступу до їжі, води, базових засобів гігієни сприяють поширенню інфекційних хвороб. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієіт, дифтерія, кашлюк, а також COVID-19 можуть швидко поширюватися та загрожувати вам та вашій дитині

Про важливість вакцинації від інфекційних хвороб, особливо в умовах війни говорили на Волині під час брифінгу 27 квітня головний санітарний лікар області Наталія Янко та головний спеціаліст управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Рожко.

«Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців – усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щеплення в країні, – зазначила Наталія Янко. – Відповідно до календаря профілактичних щеплень всі діти мають обов’язково отримати вакцину проти 10-ти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту».

Головний санітарний лікар Волині повідомила, що для отримання колективного імунітету необхідно, щоб не менше 95% населення мали щеплення. Впродовж минулих років спостерігається зниження обсягів щеплень.

У період 2020-2021 рр. в Україні рутинні щеплення отримали 80% дітей, а в області лише 75%.

«На Волині накопичується кількість дітей, які не отримали рутинні щеплення в минулі роки. На сьогодні понад 5 тисяч дітей залишаються незахищеними проти дифтерії і правця, поліомієліту, понад 3 тисячі - проти кору, краснухи, та епідпаротиту, понад 7 тисяч від гепатиту В», – розповіла Наталія Янко.

Людмила Рожко повідомила, що якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то не потрібно починати з початку всі щеплення проти цієї інфекції. Можна скласти графік щеплень разом з лікарем.

«Внутрішні переселенці також можуть щепити дітей у медичних закладах населених пунктів, у яких вони перебувають. Для щеплення підписувати декларацію із місцевим сімейним лікарем не обов’язково. Вакцин в закладах охорони здоров’я області достатньо», – зазначила посадовиця.

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то не потрібно починати з початку всі щеплення проти цієї інфекції.

Окрім того, згідно епідпрогнозу у 2022 році є ризик початку спалаху кору. Це одне із найбільш заразних захворювань відомих у світі та одна із головних причин дитячої смертності. За даними ВООЗ щороку у світі 30-40 млн дітей хворіють на кір, з них понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Тож лікарі закликають батьків подбати про те, щоб у 12 місяців дитина мала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит).

Читайте також: У світі зареєстрували майже 200 випадків гепатиту невідомого походження у дітей

Telegram Channel