Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинянин зі снарядів робить квіти (Відео)

Щоб одну троянду зробити, треба спалити мішок вугілля або пів балона газу.

Фото із сайту 12kanal.com.

Волинянин зі снарядів робить квіти (Відео)

Повернувся з АТО – і з головою поринув у ковальство. З гаража зробив собі кузню, змайстрував піч, стіл та найнеобхідніші інструменти

Про те, як 25-річний Костянтин із села на Рівненщині заробляє собі на життя трояндами зі снарядів, і про те, чому гектари біля його хати надто цінні для нього – дивіться у сюжеті 12 каналу.

Обійстя цієї сільської хати можна розглядати годинами.

Обійстя цієї сільської хати можна розглядати годинами. Ковані троянди на стінах та лавках, металева – ручної роботи – годівниця, і такий же саморобний, водночас ніби куплений у магазині вітряк. Так уже сталося, що про 25-річного коваля-самоучку ми дізналися на цвинтарі. Про талановитого сина обмовився пенсіонер Петро Шендера.

До їхньої хати, каже, часто приїздять робити замовлення. Бо добре знають: Костянтин створить ковану річ не гіршу, ніж у магазині. І втричі, а то й уп’ятеро дешевшу. Напрошуємося у гості й ми.

Свою кузню Костянтин Шендера переробив із гаража.

«Десь воно в мене саме в голові… Я як нагріваю залізо, я відразу бачу як… Часом собі намалюю, я собі по ескізу вже роблю. Ескіз тут – в голові», – розповідає коваль-самоук Костянтин Шендера.

Далі – робота біля печі. Її хлопець змайстрував своїми руками. Самотужки зробив юнак і молоти. Кожен виріб, каже Костянтин, вимагає нового інструменту. Один з них виготовлений з гарматного ядра. Знайшов його десь у городі, розказує, бо поруч із хатою – величезні поля, на яких відбулася одна з вирішальних операцій Першої світової війни. Там він і шукає метал для виробів.

«Любитель пошукати з металошукачем. Так воно якось і знаходиться», – каже коваль.

Троянди, каже коваль-самоук, – робота клопітка.

«Щоб одну троянду зробити, треба спалити мішок вугілля або пів балона газу. У грошах 400-600 гривень треба затратити», – розказує Костянтин Шендера.

А заробити можна вдвічі, а то й втричі більше. Заробітку із ковальства, запевняє Костянтин, на життя йому вистачає. Виготовляє також підставки для квітів, для вазонів, мангали тощо.

І хоч інформація про талант юного коваля-самоука із Золочівки поширюється не надто швидко, втім у церкву біля Луцька вже замовляли його роботи.

Читайте також: Аджеліна Джолі просто зайшла випити кави... у Львові (Відео)

Telegram Channel