Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Якби Україна з 2014 року не розвивала ракетні війська та артилерію, вторгнення РФ було б успішним - експерт

Переможемо.

Фото 5 канал.

Якби Україна з 2014 року не розвивала ракетні війська та артилерію, вторгнення РФ було б успішним - експерт

Активна війна на Донбасі у 2014-15 рр. показала, що Україні бракує належної щільності функціональної артилерії, каже фахівець

Якби Україна не розвивала свої ракетні війська та артилерію з 2014 року, не проводила їхнє кількісне збільшення та регулярну підготовку розрахунків, то російське вторгнення могло б бути набагато успішнішим. Про це з посиланням на воєнного аналітика та автора Telegram-каналу Armchair General UA Миколу Бєлєскова пише «BBC Україна».

«Ракетні війська та артилерія від самого початку існування загальновійськового бою за останні років сто були важливою складовою, без якої ніколи не проходили масштабні бої», – відзначає Микола Бєлєсков.

«Друге – артилерія забезпечує 60-70% ураження пріоритетних цілей ворога, підтримуючи маневри своєї армії як в обороні, так і в наступі. А також веде контрбатарейну боротьбу, вражаючи пріоритетні цілі ворога вже в глибині його оборони», – додає він.

Тому, за його словами, постачання артилерії посилить здатність ЗСУ тримати далі активну оборону, не чекати підходу сил супротивника до лінії зіткнення, а знищувати їх в тактичній глибині.

«Це дозволить зберегти життя українських бійців, тому що знищувати ворожу техніку в контактному бою протитанковими засобами – набагато ризикованіше, ніж масово її палити артилерією на відстані 10 кілометрів і більше», – пояснює аналітик.

Активна війна на Донбасі у 2014-15 рр. показала, що Україні бракує належної щільності функціональної артилерії для підтримки наступальних операцій.

Як зазначав Микола Бєлєсков у статті для видання «Євромайданпрес», активна війна на Донбасі у 2014-15 рр. показала, що Україні бракує належної щільності функціональної артилерії для підтримки наступальних операцій.

З огляду на ці уроки, артилерійський корпус ЗСУ з 2015 року поповнювався:

  • 27-й полк РСЗВ із системами «Ураган» був перетворений в бригаду, приєднану до 4-го батальйону;
  • створено 32-й полк РСЗВ із системами «Ураган»;
  • 107-й полк РСЗВ із системами «Смерч» перетворили на бригаду;
  • 19-та ракетна бригада додала 2 батальйони ракет «Точка-У» – щоб загалом було п'ять;
  • були створені 40-ва, 44-та, 406-та артилерійські бригади, озброєні буксированими гаубицями «Гіацинт-Б», «Мста-Б» і Д-20;
  • також була створена 43-я важка артилерійська бригада з могутнім СПХ «Піон» калібру 203 мм.

Усі новостворені загальновійськові бригади Сухопутних військ (загалом 7), Військово-морських сил (2) та всі бригади Десантно-штурмових військ (6) отримали власні бригадні артилерійські групи. На додаток до всіх цих кроків у складі стратегічного резервного корпусу були створені дві артилерійські бригади (38-а та 45-а) із системами «Гіацинт-Б» і «Мста-Б».

Загалом артилерія Збройних сил України за останні 7 років покращилася як кількісно, ​​так і якісно. Підвищення якості було досягнуто завдяки більш суворій програмі підготовки, яка щорічно передбачала понад 35 бойових тактичних навчань польових бригад та понад 200 бойових польових батальйонних тактичних навчань.

Реклама Google

Джерело: 5 канал.
Telegram Channel