Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
На Волині повітряна тривога!

Між моментом фіксації літака/ракети та самим запуском сирени минають лічені хвилини, а може навіть менше хвилини.

Фото із сайту youtube.com.

На Волині повітряна тривога!

В багатьох областях увімкнено тривожні сирени

Волинянам радять піти в укриття через оголошення повітряної тривоги о 20.17.

Нагадуємо: будь-яку сирену необхідно сприймати серйозно та діяти згідно плану – шукати найближче укриття.

Важливі питання і відповіді про сигнал повітряної тривоги

– Хто і як виявляє ворожі літаки й ракети в небі над Україною? 

– За виявлення потенційної повітряної загрози в Україні відповідають радіолокаційні підрозділи Повітряних сил ЗСУ.

Вони фіксують усі повітряні цілі як в Україні, так і далеко за її межами. Втім нині це робити непросто, оскільки найперший удар 24 лютого окупанти завдали саме по радіолокаційних підрозділах. 

«Вони їх фактично знищили. Звичайно, ми їх відновили, але тепер ми частково бачимо їхні цілі, а частково ні. Тому ми також користуємося інформацією з інших джерел», – розповів «Українській правді» речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

– Як швидко ми отримуємо сигнал тривоги? І скільки в нас є часу, щоб сховатися? 

– Між моментом фіксації літака/ракети та власне запуском сирени минають лічені хвилини, а може навіть менше хвилини. 

Фактично, це один телефонний дзвінок по спецзв’язку. Після чого сирену в потрібних регіонах вмикає місцева влада.  

Сигнал тривоги говорить про те, що на певний регіон або насувається ворожа авіація, що може скинути бомби чи ракети, або на нього вже випущена ракета.

Сигнал тривоги говорить про те, що на певний регіон або насувається ворожа авіація, що може скинути бомби чи ракети, або на нього вже випущена ракета.

Якщо ракета летить з акваторії Чорного моря на Київ зі швидкістю 800 км/год, то кияни мають більше години часу, щоб сховатися. Якщо вона летить з території Білорусі, наприклад, за 300 кілометрів від української столиці, то часу значно менше – десь 20 хвилин.

Це за умови, якщо вона долітає до цілі й її не збиває українське ППО.

– Як визначаються міста, у яких вмикається сирена? 

Повітряні сили фіксують маршрут слідування ракети – приблизно її курс з точки А в точку Б, і припускають, що в процесі вона може змінювати свій курс праворуч, ліворуч чи взагалі пропадати з радарів.

Наприклад, так було з ракетами, які летіли на Вінницю – вона йшла по Дністру, а в Могилеві-Подільському різко звернула праворуч на саму Вінницю. Тому, якщо ракета летить з акваторії Чорного моря на Вінницю, тривога спершу оголошується в Одесі, за нею включається Миколаїв, Умань, Тульчин, Немирів та Вінниця. За Вінницею може бути Житомир і Луцьк.

«У всіх цих містах, а може навіть і ліворуч, і праворуч від них вмикається повітряна тривога – бо невідомо, куди та ціль впаде. Пролетіла Одесу – там вимикають, летить далі. І так поетапно ця система оповіщення діє по всій території країни, щоб люди принаймні встигли сховатися в укриття», – пояснює Ігнат.

– Чи всі повітряні загрози бачать Повітряні сили? 

– Ні. Якщо у вашому місті був приліт, але перед цим не вмикали сирену, це означає, що ПС не побачили літак або ракету. Виявити всі загрози неможливо.

 Якщо у вашому місті був приліт, але перед цим не вмикали сирену, це означає, що ПС не побачили літак або ракету. Виявити всі загрози неможливо.

Втім «подавляючу більшість» ПВ все ж бачать. Хоча росіяни намагаються максимально приховати рух своїх повітряних об’єктів.«Наприклад, вони з Криму, з кораблів у Чорному морі, запустили калібри, які летіли в русло Дністра. А Дністер – це найнижчий рівень над землею. Антена стоїть високо, нижче антени, припустимо, не видно», – пояснив Ігнат.

– Чому неможливо виявляти всі загрози в небі? 

– Бо ракети є дуже малопомітними цілями та ще й програмують свій курс. «Літаки ще десь можна побачити нашими засобами – розвідки, супутниковими, іншими механізмами. А от відрив ракети від них простежити фактично неможливо. А вони запускають цих ракет з десяток, двадцяток», – розповідає Ігнат.

Натомість звичайні люди можуть побачити ракету і навіть зняти її на свій телефон, бо вона летить дуже низько та ще й огинає рельєф місцевості. Це дозволяє їй залишатись непоміченою для ПС і не збитою ППО. 

– Скільки відсотків ворожих ракет збиває українська ППО? 

– Приблизно 10%. Водночас Україна збиває крилаті ракети навіть ракетою з винищувача.

Читайте також у нас: «Волинянин Владислав Пасевич, який був уже записаний у «двохсоті», вижив!​».

Telegram Channel