Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Михайло Мельник: «Не хотіли, щоб на ЧС нас допускали без боротьби»

FIVB взагалі спершу не бачила підстав позбавляти росію права проведення чемпіонату світу.

Фото пресслужби ГО ФВУ.

Михайло Мельник: «Не хотіли, щоб на ЧС нас допускали без боротьби»

Президента ГО Федерація волейболу України поділився, що вихід України на чемпіонат світ є заслугою гравців та тренерів, а не чистим везінням

Збірна України вдруге в історії гратиме на чемпіонаті світу. Це право ми отримали замість дискваліфікованої росії. Ті, хто не знає специфіки кваліфікації на цьогорічну світову першість, скаже, що нам банально пощастило, пише Спорт.юа.

«Звісно, що це не так. Ми заслужили, щоб зайняти місце росії за спортивними показниками. То не було політичне рішення. І не гуманітарна допомога. Для початку відзначу, що відбірна кампанія до чемпіонату світу-2022 не проводилася у зв’язку з пандемією коронавірусу. Міжнародна федерація волейболу (FIVB) визначила склад учасників турніру за результатами світового рейтингу станом на 30 вересня 2021 року. Ми тривалий час трималися на прохідному 22-му місці і лише останньої миті, здобувши бронзові медалі чемпіонату Азії, нас посунув Китай. Взагалі, напряму на чемпіонат світу відбирався чинний чемпіон, яким є збірна Польщі, найсильніша команда світу за підсумками двох попередніх першостей, які в нашому виді спорту відбуваються раз на чотири роки. Другу путівку отримує команда-господар. Попередньо чемпіонат світу мала приймати росія. Також незалежно від рейтингу відбиралися фіналісти континентальних першостей. Зрештою, більшість цих країн і без того входять у число перших 24-х у табелі про ранги.

Люди, які зі мною спілкуються постійно, не дадуть збрехати, що ще задовго до початку війни, протягом останнього року я постійно говорив, що росії не дадуть провести чемпіонату світу. Відберуть у неї це право за анексію Криму чи за черговий допінговий скандал, як у інших видах спорту. Коли ж на світанку 24 лютого на Україну з російської і білоруської територій полетіли ракети, я відразу відправив два листи: один – у Європейську конфедерацію волейболу (ЄКВ), другий – у FIVB. Звертаючись до ЄКВ, ми вимагали виключити всі російські команди на рівні клубів і збірних з усіх міжнародних змагань. Від FIVB ми вимагали відібрати в росії право проведення чемпіонату світу.

Перша відповідь нас не задовольнила зовсім. ЄКВ за підсумками екстреного засідання виконкому вирішила перенести всі матчі за участю росіян на нейтральне поле. При цьому війну назвали «конфліктом». FIVB взагалі спершу не бачила підстав позбавляти росію права проведення чемпіонату світу. Тоді ми вирішили вчинити хитріше: написали листи на адресу 54-х з 56-ти національних асоціацій, які входять до складу ЄКВ з проханням підтримати ініціативу України. Понад половина асоціацій у відповідь на наше прохання звернулася до ЄКВ з вимогою повного відсторонення росії з усіх змагань. У випадку з чемпіонатом світу ми звернулися до всіх 23-х учасників, крім росії, з проханням, щоб ті відмовилися від участі в турнірі у разі, якщо FIVB не відбере в рф статусу країни-господарки. Першого ж дня нашу ініціативу підтримали французи. Спершу несподівано пролунала заява на підтримку України від лідера їхньої збірної Ервіна Нґапета, котрий тривалий час виступав за російські клуби. Ервін сказав, що відмовиться виступати на чемпіонаті світу, якщо змагання прийматиме росія. А потім було офіційне звернення Французької федерації волейболу. Далі пішла ланцюгова реакція – поляки, італійці, інші країни. FIVB не залишалося нічого іншого, як оприлюднити циркуляр про те, що рф позбавлена права приймати чемпіонат світу.

А з нашою участю замість росії FIVB зволікала до останнього. Якщо б право приймати чемпіонат отримала країна, якої не було в списку учасників, ми автоматично пролітали б. Такі варіанти були. Але Бельгія, Фінляндія та інші сильні у волейбольному розумінні країни врешті наміру прийняти турнір не проявили. Щоб попередити можливе рішення про невключення України у зв’язку з війною і неможливістю вести підготовку, ми зіграли на випередження: відправили листа, в якому нагадали, що Україна заслуговує отримати місце на світовій першості згідно рейтингу і в разі позитивного рішення готова виступати. Ми пояснили, що для нас це велика честь і неабияка підтримка в той час, коли країна перебуває в стані війни. Ми підкреслили, що в цей важкий час спортивні перемоги підтримують бойовий дух нашого народу. Оскільки російське лобі і в ЄКВ, і в FIVB дуже сильне, з рішенням зволікали до останнього. Втративши право проводити чемпіонат світу, Всеросійська федерація волейболу виставила FIVB позов на 80 мільйонів доларів.

Ви ж розумієте, хто стоїть на чолі Всеросійської федерації волейболу? Її очолює генерал ФСБ Станіслав Шевченко, почесним президентом організації є ніколай патрушев, колишній керівник ФСБ, діяч, якого називають одним з головних сподвижників повномасштабного вторгнення росії в Україну. Шевченко при цьому в обох міжнародних федераціях є віце-президентом. Повинен відзначити, що досі в нас із ним не було непорозумінь. Навіть після того, як я припинив процес відтоку найталановитіших українських волейболістів із прийняттям громадянства в росію. Мене спокушали в разі отримання згоди на натуралізацію Дмитра Вієцького, Тимофія Полуяна і Олексія Головня квартирою в центрі Києва. Шевченко під час конференції FIVB в Аргентині при свідках мені так і сказав: «Я знаю, де ти живеш і який портрет висить у твоєму робочому кабінеті». З огляду на це не сумніваюся, що був у списку українців, яких збиралися «денацифікувати», - прокоментував Мельник.

Читайте також: Національна та молодіжна збірні України з волейболу зіграли спаринг

Реклама Google

Telegram Channel