Думаю, що ніхто не заперечуватиме: домашні закрутки смачніші і дешевші від магазинних
Думаю, що ніхто не заперечуватиме: домашні закрутки смачніші і дешевші від магазинних
Якщо ви ніколи не були «консерватором», тобто, не маєте навіть ключа для закатування, це легко можна поправити. Придбайте його в будь-якому господарському магазині чи на базарах. Коштує він від 25 до 27 гривень. Є й дорожчі ключі вітчизняного виробництва — за 45 гривень. Якщо придбаєте, то вистачить вам надовго. Банки можна закупити на ринках: літрові коштують 1,80 гривні, півторалітрові — 2,70, дво- і трилітрові відповідно — 3,50 і 4 гривні. Якщо будете акуратно поводитися з ними, то тара прослужить вам 20 і більше років. Дістати кришки нині теж не проблема — продаються на кожному кроці по 20 копійок за штуку. Продавці радять купувати жовті. Вони м’якші, легше закручуються. Пройшовшись по супермаркетах Луцька, ми переконалися, що різноманітних маринадів, солінь є вдосталь. Правда, ціни чималі. Скажімо, півторалітрова банка огірків, у яку увійде не більше кілограма овочів, коштує 13 гривень «з хвостиком». Але не в ціні справа: коли консервуємо овочі самі, то беремо щонайкращу продукцію — без нітратів, хімії, дотримуємося всіх правил гігієни. Намагаємося не переборщити з оцтом, уникаємо шкідливих штучних консервантів, пильнуємо, щоб не перевищити терміни стерилізації, бо ж тоді продукт буде «мертвим». А ось у заводські закрутки, щоб не «зірвалися», добавляють інколи забагато солі, оцту. Тож власна консервація буде і делікатнішою, і ароматнішою, і, звісно, смачнішою. До того ж, й гроші заощадите. Ми прикинули різницю у ціні куплених і домашніх консервів і втішилися. Виходить, недаремне мучаться господині у спеку на кухнях. Економія очевидна — на трилітровій банці маринованих огірків можна заощадити, як мінімум, 10 гривень. Але перед тим, як приступити до роботи, ознайомтеся із правилами консервування. Добре помийте руки. Якщо на них є рани, опіки, заклейте їх пластирем, одягніть гумові напальчники або рукавички. Продукти для консервування беріть свіжі, не пошкоджені. Їх ретельно промийте теплою кип’яченою водою і просушіть на чистому рушникові. Посуд, призначений для консервування, вимийте у гарячій воді з питною содою. Потім банки і пляшки прогрійте у розігрітій духовці або простерилізуйте, кришки прокип’ятіть. Закривайте банки тільки гарячими. Компоти, соки, маринади наливайте доверху, щоб частина перетекла — тоді після закупорювання в них залишиться найменше повітря. Воду для заготівель краще брати відстояну, без осаду. Якщо в герметично закритих консервах у процесі зберігання бляшані покришки здуваються, такі консерви споживати не можна.