Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
З волинського озера видобувають унікальне органічне добриво

Сапропель‎ видобувають з озера Синове. Він формувався на дні близько 9 тисяч років.

Фото: Аgronews.ua.

З волинського озера видобувають унікальне органічне добриво

Від якості плодоовочевої продукції залежить її цінність, а отже і ціна. Щоб отримати якісний продукт фермерам недостатньо просто використати добриво, або запровадити певну систему ґрунтообробітку, адже необхідний цілий комплекс заходів (підбір сортів, системи живлення, захисту та зволоження, застосування ресурсоощадних, екологоорієнтованих технологій)

Лише дотримання усіх факторів дає в сумі ту якість, за яку готові платити споживачі. Про говорила керівник відділу аграрних досліджень компанії «Українська Органіка» Юлія Квітка під час Плодоовочевої open space конференції «ПЛІДНИЙ 2022: РИНКИ. ТЕХНОЛОГІЇ. НІШІ», пише agronews.ua.

Фахівець розповіла, що отримувати добрий урожай овочів чи ягід навіть на піщаних ґрунтах допомагає екологічна продукція на основі сапропелю з озера Синове‎, що на Старовижівщині. 

«Сапропель – це не торф, або інше добриво, це – комплекс біологічно-активних сполук, що активують та регулюють фізіологічні процеси росту і розвитку рослин та пришвидшують процеси гумусотворення ґрунту, покращують його властивості‎», — зазначає Юлія Квітка.

«Ми кинули собі виклик, поставивши за мету, виростити на наших малородючих піщаних ґрунтах Полісся органічну малину. Для досягнення цієї мети ми використали органічну сапропелевмісну продукцію.. На фото добре видно результати: у 2018 році це були бідні піщані ґрунти, а зараз це ґрунти структурні, з наявним вмістом органіки‎. Завдяки нашим сапропелевмісним продуктам ми продовжуємо вдосконалювати технологію вирощування органічної малини та насолоджуємося її смаком на фоні позитивних урожаїв»‎, — розповіла фахівчиня. 

Використання продукції на основі «‎Сапропелю»‎ сприяло збільшенню вмісту титрованих кислот та вітаміну С у зразках капусти. 

За її словами, сапропель‎ видобувають з озера Синове. Він формувався на дні близько 9 тисяч років. За цей час внаслідок тривалих мікробіологічних процесів на дні встигла сформуватися органічна речовина рослинного і тваринного походження. Усі її фізіологічноактивні сполуки законсервувалися завдяки тривалим біохімічним процесам в анаеробних умовах на дні озера. Це джерело важливих для рослини сполук. 

 

 Приміром, використання продукції на основі «‎Сапропелю»‎ сприяло збільшенню вмісту титрованих кислот та вітаміну С у зразках капусти. Також препарат сприяє підвищенню врожайності огірків, кавунів,гарбузів, кропу, томатів, перцю та інших культур та прискорює швидкість їх дозрівання. Крім того, «‎Сапропель»‎ сприяє сталому виробництву сільськогосподарських культур в умовах зміни клімату.

Читайте також: На Волині завершується посівна: скільки і чого посіяли аграрії краю

Реклама Google

Telegram Channel