Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Не допомогла і димова завіса: розповіли, як вдалось розгромити росіян під час переправи

Переможемо.

Фото Главком.

Не допомогла і димова завіса: розповіли, як вдалось розгромити росіян під час переправи

Вирішальну роль у знищенні російської військової техніки під час переправи через Сіверський Донець відіграла технологія артилерійського наведення GIS Arta. Її розробили українські програмісти у 2015 році

Про це повідомляє Обозреватель з почиланням на видання The Times. Зазначається, що російські військові за допомогою димових завіс замаскували свої позиції від візуального спостереження, але це їх не врятувало.

«Ми можемо підтвердити, що інформація, пов'язана з подіями біля Сіверського Донця, була присутня в системі GIS Arta і відповідні цілі були розподілені за засобами ураження для знищення», – прокоментував для The Times один з розробників системи на ім'я Володимир.

GIS Arta була єдиним джерелом наведення на цілі, тому що через протидію росіян видимість у тому районі була поганою.

Він зауважив, що GIS Arta була єдиним джерелом наведення на цілі, тому що через протидію росіян видимість у тому районі була поганою.

«Російські окупанти підпалили ліси та поля поряд, а також закидали територію димовими шашками. До того ж погода була туманною. Але це не завадило роботі GIS Arta, яка через конструкцію системи має безліч кутів огляду: як з дронів, що знаходяться в повітрі, так і з планшетів розвідників, що знаходяться безпосередньо в зоні прямого візуального спостереження», – пояснив Володимир.

GIS Arta (ГІС «Арта») – це інноваційна система ситуаційної поінформованості, розроблена українськими програмістами у співпраці з британськими компаніями із цифрової картографії. Подібно до технології таксі Uber, яка визначає місцеперебування пасажира і підбирає найближчого доступного водія, ця система після виявлення російської цілі підбирає оптимальні артилерійські, мінометні, ракетні розрахунки або бойові дрони, що знаходяться в межах досяжності.

Дані про поле бою в режимі реального часу від розвідувальних безпілотників, далекомірів, смартфонів, GPS і радарів передаються до системи для точного визначення позицій противника. Потім цю інформацію обробляє програмне забезпечення GIS Arta (так званий «калькулятор стрільби») і визначає – яка зброя в цьому районі найбільше підходить, щоб оперативно завдати удару.

Telegram Channel