Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Польща робить ще один важливий крок назустріч переселенцям з України

У Польщі анонсували нові зміни до закону про допомогу біженцям з України.

Фото Главком.

Польща робить ще один важливий крок назустріч переселенцям з України

В документі будуть рішення, які мають зробити більш гнучким ринок праці для біженців з України

Віцеміністр МВС Польщі та уповноважений уряду в справах біженців з України Павел Шефернакер анонсував нові зміни до закону про допомогу біженцям з України. Про це повідомляє pap.pl.

Проєкт змін до закону мають представити вже за кілька днів. За словами Шефернакера, в документі будуть рішення, які мають зробити більш гнучким ринок праці для біженців з України, покращити можливість українців відвідувати курси польської мови, створити пункти дошкільної підготовки дітей з України й не тільки.

«Сьогодні найголовніше, аби ми до 1 липня підготували такі системні рішення, які дозволять стабілізувати ситуацію в найближчі місяці. Вони пов’язані з доглядом за дітьми, з освітою та ринком праці», – зазначив уповноважений уряду в справах біженців з України.

Такий ресурс дозволить прослідкувати, щоб біженці з України, які виїхали або виїдуть з Польщі, не користувалися далі пільгами й привілеями, на які вони мають право, як біженці.

Також він додав, що зміни до закону передбачають створення спільного ресурсу прикордонної служби Польщі та Департаменту соціального страхування (ZUS). Такий ресурс дозволить прослідкувати, щоб біженці з України, які виїхали або виїдуть з Польщі, не користувалися далі пільгами й привілеями, на які вони мають право, як біженці.

Окремий рядок змін передбачає, що органи самоуправління в Польщі зможуть використовувати покинуті порожні приміщення, в тому числі для облаштування їх під тимчасовий притулок для біженців з України.

За словами Павла Шефернакера, вже 1,1 млн біженців з України отримали в Польщі номери PESEL. Серед них – близько 450 тисяч осіб працездатного віку. Водночас майже 160 тисяч з них вже знайшли легальну роботу. За попередніми оцінками польського уряду, в країні може залишитися на довше до 1,5 млн біженців з України. 

Читайте також: Є тисячі вакансій: роботодавці у Греції готові прийняти на роботу українців

Telegram Channel