Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Дефіцит солі в Україні: чому ціни злетіли, а продукту немає

Ціни на сіль подекуди підняли у 9 разів.

Фото UkrMedia.

Дефіцит солі в Україні: чому ціни злетіли, а продукту немає

90% солі в Україні видобувало Державне підприємство «Артемсіль» у місті Соледар Донецької області. Через активні бойові дії та постійні обстріли виробник ще місяць тому припинив свою роботу

Підприємство не працює до невизначеного часу, згідно з наказом. Постійно тривають обстріли, частково зруйнована адмінбудівля, були влучення в рудники. Більшість мешканців Соледара, співробітники підприємства «Артемсіль» евакуюються, – розповів керівник пресслужби «Артемсіль» Володимир Низиєнко.

Водночас, коли в магазині є сіль, то ціна на неї кардинально відрізняється від старої, передає 24 канал.

Тобто до поки в регіоні не стане безпечно – сіль там не видобуватимуть.

Швидше за все тепер Україні доведеться купувати сіль за кордоном.

Зауважимо, за рік підприємство видобуває 2 мільйони тонн солі. Її продають не лише в Україні, а й відправляють на експорт у 15 країн світу. Серед них є Польща, Молдова, Азербайджан, Румунія, Грузія, Німеччина та інші. Тобто дефіцит може бути не лише в Україні.

Зверніть увагу! У квітні запас солі з підприємства вивезли та розподілили торговельними мережами по Україні. Судячи з дефіциту, магазини практично вичерпали цей запас.

В «Артемсолі» кажуть, що після закінчення бойових дій виробництво можна оперативно відновити. Поклади солі розташовані глибоко під землею, тому не мали б постраждати. Звісно, якщо російські окупанти не вирішать спеціально їх знищити.

ЦІКАВО У KSE відповіли, чи зможе Україна прогодувати саму себе через війну

Ціни на продукт вже зросли

Українці бідкаються, що знайти сіль у магазинах – справжній квест. Через ажіотаж деякі продавці навіть вивішують на дверях таблички про те, що солі у продажу немає.

Дефіцит продукту виник і тому, що деякі люди через паніку вирішили ним запастися. Покупці бачать в магазині сіль і беруть одразу декілька пакетів. Відповідно, решта людей залишаються вже без солі.

На цій ситуації вирішили нажитися й недобросовісні продавці. Так, раніше кілограм солі коштував близько 10 гривень, а зараз ціни подекуди підняли у 9 разів. Зокрема, у магазині в Мостиськах на Львівщині помітили сіль за 95 гривень.

До речі, користувачі мережі вже створюють меми про продаж солі за квартиру у Києві. Українці жартують, що тепер сіль можна обміняти лише за пальне.

Важливо! Дефіцит солі найбільше вплине на хімічну промисловість. Адже сіль бере участь у процесі виробництва соди, хлору, гідроксиду натрію, соляної кислоти, лакофарбової продукції та хімікатів, які застосовують для виготовлення паперу та скла. Також незручності відчує харчова промисловість.

Читайте також: Як на Волині за місяць змінились ціни на продукти.

Де Україна братиме сіль

Видобутком солі в Україні, крім «Артемсіль» та ТОВ «Слов'янська сіль», що теж на Донеччині, займаються ще два родовища – Солотвинське на Закарпатті та Дрогобицька солеварня. Перше сильно вичерпалося через часті повені. Тому Дрогобицька солеварня залишилася фактично єдиним в Україні виробником солі. Вона планує збільшити виробництво на 20 000 тонн щомісяця, однак цього замало навіть для того, щоб задовольнити потреби Львівщини.

Звичайну сіль могла б замінити морська. Однак росія окупувала джерела з високоякісними морськими солями. Тому швидше за все тепер Україні доведеться купувати сіль за кордоном.

Реклама Google

Telegram Channel