Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Собор УПЦ МП у Москві розцінили як спектакль та імітацію автокефалії, — Андрій Кураєв

Андрій Кураєв.

Фото Главком.

Собор УПЦ МП у Москві розцінили як спектакль та імітацію автокефалії, — Андрій Кураєв

Православний богослов Андрій Кураєв прокоментував Собор УПЦ МП, який відбувся 27 травня

Про це повідомляє РІСУ з посиланням на Духовний фронт.

У своєму ЖЖ Кураєв звернув увагу на мовчання офіційного сайту Моспатріархату про цю важливу подію. «Втім, відсутність гнівної реакції Москви означає, що за їхньою оцінкою у Києві відбувся не більше, ніж спектакль та імітація автокефалії», – підкреслив богослов. «Важливо, що київський Собор 1) не просив про автокефалію 2) не оголосив її 3) вустами офіційних спікерів потім пояснив, що Собор лише «підтвердив» статус УПЦ, який у неї був з 1990 року. В цьому випадку реакції ПЦУ і МП на Собор УПЦ, як на спектакль – співпадають», – підсумував Андрій Кураєв.

...На жаль, вони не відновили відносини із Вселенським Патріархом, а, навпаки, підтвердили усі свої попередні рішення. Тому з тими, хто благословляє війну, у них зберігається зв'язок.

Зазначимо, що предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній прокоментував Собор УПЦ МП, після якого Церква заявила про незалежність від РПЦ. В етері всеукраїнського телемарафону 28 травня Митрополит Епіфаній заявив, що принципово статут УПЦ МП не змінився, тому що «незалежність і самостійність в управлінні» Церкви було проголошено ще 1990 року, а «де-факто зв'язок УПЦ із Москвою залишається».

«Загалом, щодо російської агресії, вони [заяви Собору] максимально м'які та округлі… Як ми читаємо, «висловили незгоду з позицією» Кирила Гундяєва. Але цього мало, тому що він благословляє вбивати українців, і просто висловити незгоду з позицією — я вважаю, цього замало. Зараз важко казати, доки остаточно не опубліковано рішення цього Собору, зміни, внесені до статуту», — вважає Митрополит.
За словами Предстоятеля Епіфанія, у ПЦУ вітають бажання УПЦ МП до діалогу і закликають єрархів церкви до більш рішучих дій. «Ми й надалі закликаємо єрархів УПЦ МП до рішучіших дій для того, щоб ми канонічним чином утворили єдину автокефальну Православну Церкву. А ця Церква, яка має Томос, є Православна Церква України. Тому ми відкриті до діалогу, ми відкриті до подальших кроків.

...На жаль, вони не відновили відносини із Вселенським Патріархом, а, навпаки, підтвердили усі свої попередні рішення. Тому з тими, хто благословляє війну, у них зберігається зв'язок. А з тими, хто молиться за українських захисників і за мир і перемогу України, відносини не відновлені», — висловився Предстоятель ПЦУ.

Реклама Google

Telegram Channel