Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Помер фігурант справи про отруєння Литвиненка

Дмитро Ковтун.

Фото: Укрінформ.

Помер фігурант справи про отруєння Литвиненка

Помер від наслідків коронавірусу один із фігурантів справи про вбивство у Лондоні колишнього співробітника КДБ та ФСБ, політемігранта Олександра Литвиненка, визнаний британським судом винним

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ТГ-канал іншого фігуранта справи, депутата Держдуми Андрія Лугового.

«Внаслідок тяжкої хвороби, пов'язаної з коронавірусною інфекцією, раптово помер мій близький та вірний друг Дмитро Ковтун. Для нас це непоправна та важка втрата», — написав Луговий.

Британський суд дійшов висновку, що отруєння Литвиненка було організовано Луговим та Ковтуном. 

Як відомо, колишнього співробітника КДБ і ФСБ Олександра Литвиненка, який отримав політичний притулок у Великій Британії і співпрацював з місцевою розвідкою, було вбито в Лондоні в листопаді 2006 року. За версією слідства, він був отруєний радіоактивною речовиною «полоній-210», домішаною у його чай. Британський суд дійшов висновку, що отруєння Литвиненка було організовано Луговим та Ковтуном. Розвідслужби країни заявили, що отруєння має всі ознаки «вбивства, спонсорованого державою». У січні 2016 року в Лондоні було оголошено результати громадського розслідування у справі про отруєння Олександра Литвиненка. Суддя Роберт Оуен заявив, що вбивство, «ймовірно, було схвалено» президентом росії путіним та директором спецслужби Миколою Патрушевим.

У вересні 2021 року Європейський суд із прав людини оголосив, що рф не провела ефективного розслідування та не забезпечила притягнення до відповідальності Андрія Лугового та Дмитра Ковтуна. ЄСПЛ ухвалив рішення, відповідно до якого росія має виплатити вдові Литвиненко Марині 100 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди та відшкодувати судові витрати у розмірі 22,5 тисячі євро.

У Кремлі завжди заперечували причетність до вбивства.

Читайте також: На війні в Україні загинули четверо добровольців з Інтернаціонального легіону.

Telegram Channel