Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ціна бензину в Польщі сягнула рекордного максимуму

Фото: Agencja Wyborcza.pl.

Ціна бензину в Польщі сягнула рекордного максимуму

На автозаправних станціях у Польщі впродовж останнього тижня спостерігається стрімке зростання вартості палива

У перших числах червня бензин марки А-98 перетнув показник у 8 злотих за літр. Така вартість палива цього типу зафіксована у Польщі вперше.

До початку повномасштабної війни України з росією, середні ціни палива на польських заправках становили 5,97 злотих за літр 95-го бензину та 5,99 злотих за літр дизельного пального.

Як повідомляє сайт e-petrol.pl, станом на 2 червня ціна літра бензину А-95, в середньому, становить 7,55 злотих, а дизельного палива – 7,13 злотих за літр. Тим часом, бензин найдорожчої марки, А-98, вперше в історії перетнув позначку у 8 злотих – його середня ціна на АЗС зараз 8,02 злотих за літр. За останній тиждень вартість 98-го бензину зросла на 16 грошів, а 95-го бензину -- на 22 гроші.

Бензин у Польщі дорожчає найшвидше поміж усіх країн Євросоюзу. Причиною цьому є відмова від російської нафти, яка наразі через санкції значно дешевша за нафту марки Brent.

Аналітики зазначили, що найбільше за заправку бензином марки Pb95 зараз платять водії у Підкарпатському воєводстві – 7,62 злотих за літр. В Опольському воєводстві найвищі ціни на 98-ий бензин. В середньому його продають по 8,24 злотих за літр. Дизельне паливо з ціною 7,18 злотих за літр є найдорожчим у Нижній Сілезії, Малопольському та Західнопоморському воєводствах.

За інформацією e-petrol.pl, впродовж 6-12 червня очікується здорожчання вартості різних видів палива у Польщі. Так, прогнозована середня ціна за літр бензину Pb98 – 8,25-8,57 злотих, за бензин марки Pb95 – 7,70-7,94 злотих, за дизель – 7,33-7,48 злотих, а за літр газу – 3,56-3,66 злотих.

Бензин у Польщі дорожчає найшвидше поміж усіх країн Євросоюзу. Причиною цьому є відмова від російської нафти, яка наразі через санкції значно дешевша за нафту марки Brent. Різниця у вартості бареля (так званий диференціал) нафти марки Brent i Ural (російська) становить аж 35 доларів.

У Польщі вирішили припинити безоплатні поставки пального в Україну, які Польща здійснювала на початку російського вторгнення та після бомбардування Кременчуцького нафтопереробного заводу. Анна Москва, міністерка енергетики та кліматичних змін Польщі, сказала про це в інтерв'ю BiznesAlert.

«На початку війни і після бомбардування НПЗ ми безкоштовно відправляли це паливо. Наразі це комерційні поставки Orlen, що потребують великих логістичних зусиль. Зазвичай, ці поставки відбуваються трубопроводами, тому довелося створювати нові канали постачання», - зазначила  Москва. Вона додала, що нафтові компанії добре працюють в Україні, а безкоштовна допомога паливом була «реакцією на кризову ситуацію».

Читайте також: АЗС України скорегували вартість усіх видів пального: за скільки тепер можна заправитися (Фото)

Джерело: krayina.pl.
Telegram Channel