Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Ризик застосування ядерної зброї досягнув піку – Стокгольмський інститут миру

Росія та США разом володіють понад 90% усієї ядерної зброї. Інші сім держав з ядерною зброєю або розробляють, або розгортають нові системи зброї, або оголосили про намір зробити це.

Фото: з сайту Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Ризик застосування ядерної зброї досягнув піку – Стокгольмський інститут миру

Усі держави з ядерною зброєю нарощують або модернізують свої арсенали

Ризик застосування ядерної зброї досягнув піку. Про це свідчать результати дослідження Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Ключовий висновок полягає в тому, що, незважаючи на незначне зменшення кількості ядерних боєголовок у 2021 році, очікується, що ядерні арсенали зростуть у найближче десятиліття, інформує Суспільне.

Дев'ять держав з ядерною зброєю — Сполучені Штати, Росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Корейська Народно-Демократична Республіка (Північна Корея) — продовжують модернізувати свої ядерні арсенали, йдеться у дослідженні.

Із загального запасу з приблизно 12 705 боєголовок на початок 2022 року близько 9 440 були у військових запасах для потенційного використання. З них, за оцінками аналітиків, 3732 боєголовки були розгорнуті разом із ракетами та літаками, а близько 2000 — майже всі належали Росії чи США — утримувалися в стані підвищеної бойової готовності.

«Хоча загальні запаси боєголовок у Росії та США продовжували знижуватися у 2021 році, це сталося через демонтаж боєголовок, які були звільнені з військової служби кілька років тому. Кількість боєголовок у придатних для використання військових запасах двох країн у 2021 році залишалася відносно стабільною. Розгорнуті стратегічні ядерні сили обох країн перебували в межах, встановлених двостороннім договором про скорочення ядерних озброєнь», — йдеться у дослідженні.

«Є чіткі ознаки того, що скорочення, які характеризували глобальні ядерні арсенали після закінчення холодної війни, закінчилися», — сказав Ганс М. Крістенсен, старший науковий співробітник Програми зброї масового знищення SIPRI та директор проекту ядерної інформації в Федерації американських вчених (FAS).

За словами Вілфреда Вана, директора програми зброї масового знищення SIPRI, усі держави з ядерною зброєю нарощують або модернізують свої арсенали.

Усі держави з ядерною зброєю нарощують або модернізують свої арсенали і більшість з них загострюють ядерну риторику та роль ядерної зброї у їхніх військових стратегіях. Це дуже тривожна тенденція.

«І більшість з них загострюють ядерну риторику та роль ядерної зброї у їхніх військових стратегіях. Це дуже тривожна тенденція», — сказав Ван.

Росія та США разом володіють понад 90% усієї ядерної зброї. Інші сім держав з ядерною зброєю або розробляють, або розгортають нові системи зброї, або оголосили про намір зробити це. Китай перебуває в середині суттєвого розширення свого арсеналу ядерної зброї, супутникові знімки вказують на будівництво понад 300 нових ракетних шахт.

Росія навіть відкрито погрожувала про можливе застосування ядерної зброї в контексті війни в Україні. Двосторонні переговори про стратегічну стабільність між Росією та США зупинилися через війну, і жодна з інших ядерних держав не веде переговорів про контроль над озброєннями, зазначили дослідники.

Читайте також:У Росії пригрозили Польщі ядерним ударом через її підтримку України

Пропагандист рф Соловйов пригрозив Байдену ядерним ударом по США

Це ядерний тероризм. На Запорізькій АЕС дислокується пів тисячі окупантів і зберігається багато вибухівки

Telegram Channel