Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Українцям перерахують пенсії: кому додадуть 930 грн

Трохи додадуть.

Фото: Укрінформ.

Українцям перерахують пенсії: кому додадуть 930 грн

Перерахунок відбудеться з 1 липня

Найбільше підвищення становитиме 930 грн і зачепить воно тих, хто вже отримує максимальну виплату, повідомляє OBOZREVATEL. Подальше підвищення пов'язане з перерахунком прожиткового мінімуму. Справа в тому, що за законом українці не можуть отримувати пенсії менші від одного і більші за 10 прожиткових мінімумів. Окрім того, до цього показника прив'язані й надбавки за наднормативний стаж.

 Подальше підвищення пов'язане з перерахунком прожиткового мінімуму.

Як підвищать виплати:

  • мінімальну пенсію – із 1934 до 2027 грн;
  • максимальну пенсію – з 19340 до 20270 грн;
  • надбавку за понаднормовий стаж – із 19,34 до 20,27 грн за рік.

Тобто якщо у червні ви отримали пенсію у розмірі 1934 грн (наприклад, вам не вистачало стажу), то після 1 липня зможете розраховувати вже на 2027 грн. Як завжди, більше пощастило «багатим» пенсіонерам. Для них підвищення становитиме вже 930 грн.

Це питання залишається відкритим. Індексацію пенсій передбачено і бюджетом країни, і бюджетом Пенсійного фонду. Але вони розраховані без урахування повномасштабної війни, яка фактично позбавила бюджет левової частки надходжень.

У Мінсоцполітики пояснили: індексацію ніхто не скасовував, вона має статися, однак чи вистачить на неї грошей, поки ніхто не може відповісти. «Проводилося ж і під час війни березневе підвищення, перерахунок точно буде», – пояснили у відомстві.

Читайте також: Зеленський розповів, чи безпечно українським біженцям зараз повертатися додому.

Реклама Google

Telegram Channel