Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Оце так! У російській військовій техніці знайшли американські чипи

Деталі були виявлені у військових радіостанціях, системах оборони та у залишках російських крилатих ракет.

Фото: ГУ ДСНС Полтавщини.

Оце так! У російській військовій техніці знайшли американські чипи

За даними британської слідчої організації Conflict Armament Research (CAR), деякі з чипів опинились у Росії вже після запровадження санкцій

Співробітники Міністерства торгівлі США спільно з агентами Федерального бюро розслідувань вивчають можливі шляхи витоку американських комп'ютерних чипів, знайдених у російській військовій техніці на території України.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на The Washington Post, американські чипи та компоненти знайшли в російських радарах, безпілотниках, танках і наземному устаткуванні. Деякі з них були виготовлені у 2020 році.

«Наша мета — спробувати відстежити весь шлях до американського постачальника, щоб визначити, як це потрапило до системи озброєнь. Той факт, що чип компанії виявлений у системі озброєння, не означає, що ми розпочали розслідування щодо цієї компанії. Проте ми розпочали розслідування того, яким чином чип цієї компанії потрапив у систему», — розповів виданню один зі співробітників Міністерства торгівлі.

Мета американців тепер — спробувати відстежити весь шлях до американського постачальника, щоб визначити, як це потрапило до системи озброєнь

Які саме компоненти систем досліджуються, поки що не повідомлялося, однак слідчі з різних країн вже ідентифікували американську електроніку в російській зброї, знайденій в Україні. Судячи з усього, багато з цих компонентів були вироблені багато років тому, до того, як Сполучені Штати посилили експортні обмеження через окупацію Росією Криму у 2014 році. Водночас, за даними британської слідчої організації Conflict Armament Research (CAR), деякі з чипів опинились у Росії вже після запровадження санкцій.

Минулого місяця CAR направила слідчих в Україну для вивчення російського озброєння та засобів зв'язку та повідомила про виявлення компонентів від 70 компаній, що базуються у США та Європі. Деталі були виявлені у військових радіостанціях, системах оборони та у залишках російських крилатих ракет, розповів в інтерв'ю один зі слідчих ЦАР Демієн Сплітерс.

«Для мене це важливо, тому що показує, що навіть після того, як Росія захопила Крим і щодо них був ухвалений перший пакет санкцій, їм все ж таки вдалося придбати найважливіші технології, найважливіші компоненти для техніки, яку вони зараз використовують проти України», — зазначив Сплітерс.

При цьому на чипах, знайдених усередині двох російських військових радіостанцій, вилучених у Луганській області, були пошкоджені деякі ідентифікаційні мітки, що дозволяє припустити, що хтось «хотів утруднити з'ясування того, хто був залучений до ланцюжка поставок», сказав слідчий.

Читайте також:У Білорусі розпочали навчання з військовозобов'язаними, роздали повістки

Telegram Channel