Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Польщі Карітас додатково виділяє гроші для тих, хто приймає українців у свої родини

Польща рятує українських дітей!

Фото opole.tvp.pl.

У Польщі Карітас додатково виділяє гроші для тих, хто приймає українців у свої родини

Коли в Україні спалахнула війна, організація Карітас в Опольській дієцезії стала однією з перших у Польщі, хто прихистив 200 дітей-сиріт з України

На пункті пропуску Чоп-Захонь дітей і дорослих зустрічали священики та волонтери Карітас. Вихованців Київського будинку-інтернату супроводжували опікуни-вихователі. Для їх перебування відразу облаштували 3 осередки.

Після перших авіаударів і обстрілів мільйони українців вирушили в Польщу в пошуках безпеки і захисту. Через 3 місяці частина з них повернулася додому, попри продовження воєнного стану. Інші - адаптуються до нового життя, мріють про мир, перемогу, повернення. Здебільшого – це мами з неповнолітніми дітьми, часто зі східних та центральних областей. Пригадуючи лютий і початок повномасштабної війни, ксьондз Арнольд Дрехслер докладно описує основні моменти співпраці з Україною, як ще у лютому 2022 року в Кам'янець-Подільський шпиталь відправили чергову гуманітарну допомогу з воєводства. А вже за два тижні війна покаже світові наскільки важливою є допомога і порятунок людей, підтримка тих, хто втратив близьких, роботу, житло через агресію лютого безжального сусіда. Проявити людяність, відкрити душу, підтримати стало у Польщі справою честі, важливим громадським обов'язком, розповідає ксьондз Арнольд Дрехслер , директор Карітас в Опольській Дієцезії.

Оскільки держава виділяє на одного українця лише 40 злотих на добу, а це - 8 євро, ця сума є досить незначна, недостатня. Тому ми із зібраних благодійних внесків, виділяємо ще додатково по 40 злотих добових на кожну особу з України, для тих, хто приймає українців у свої родини.

– Як на діяльність організації Карітас в Опольській Дієцезії вплинула війна в Україні?

– На початку лютого ми відправили у місто Кам'янець-Подільський автомобіль гуманітарної допомоги – 30 тонн спорядження медичного, реабілітаційну техніку (інвалідні візки, ліжка, милиці, ходунки ). Це було за три тижні перед війною в Україні. А коли розпочалося повномасштабне вторгнення, до нас звернулася Польська Карітас у Варшаві, із проханням прийняти дітей з дитячого будинку. Ми погодилися. Тоді ми не знали, що це неповносправні діти. Ми поїхали забирати їх 4 автобусами з українсько-угорського кордону. Це були діти з Києва - 200 осіб з опікунами, без медичних карток, хворі на даун-синдром, аутизм, епілепсію, з ураженням ЦНС. Вони їхали 800 км з Києва до Чопу і ще 600 – від Чопу до міста Ниси. Ми поселили у наших осередках. З нами на контакт вийшов Карітас з Німеччини, який допоміг цим дітям переїхати до найкращих німецьких центрів для неповносправних.

– Які проекти на підтримку постраждалих від війни ініціював Карітас, об’єднуючи зусилля по всій Польщі?

– Першим проектом став збір благодійних коштів, який оголосив наш Біскуп по всій Дієцезії. Це було на початку березня. І ми на той час зібрали найбільше в Польщі - 2, 5 млн злотих, це близько півмільйона євро. Зібрані кошти досі спрямовуємо на благодійні цілі для потребуючих. Також ми відправляємо гуманітарну допомогу в Україну. Зокрема, до Львова, у Центр Нейропсихологічних Порушень, що на вулиці Кульпарківській, де до війни налічувалось близько 1400 пацієнтів. Уже відправили 2 тіри. Знаємо, що пацієнти цього закладу, коли були повітряні тривоги щоразу переховувались у підвалі, були змушені там ночувати. Ми намагалися допомагати, як могли: передавали матраци, спеціальні рюкзаки, в які можна зібрати найбільш необхідні речі.Також допомагаємо місту Запоріжжю.

– У Польщі часом доводиться чути про таке явище як «втома від війни». Як це відображається на роботі організації, чи не зменшується кількість благодійних акцій та проектів?

Погляньте на ці коробки з прапором України. Проект ми назвали «Пачка для України. Ми - з вами» Як благодійний фонд Карітас ми зібрали по 5 тисяч таких пакунків у 3-х хвилях допомоги. Нам уже вдалося передати 10 тисяч одиниць за посередництвом Карітас-Україна. Вага одного ящика - 16 кг. Продуктів у ньому вистачає на 2 тижні. Ще 5 тисяч «пачок» поїде в Україну найближчими днями. І це - ще один проект.

– Де тепер проживають українці, які тікаючи від війни знайшли прихисток у вашій Дієцезії?

Вони продовжують тут перебувати. Але непокоїть одна проблема. Оскільки держава виділяє на одного українця лише 40 злотих на добу, а це - 8 євро, ця сума є досить незначна, недостатня. Тому ми (Карітас в Опольській Дієцезії) із зібраних благодійних внесків, виділяємо ще додатково по 40 злотих добових на кожну особу з України, для тих, хто приймає українців у свої родини. В цілому за цей час наші парафії прийняли 400 осіб. Ми допомагаємо біженцям і в інший спосіб . Адже вони, тікаючи від війни, не встигли нічого забрати з собою. В 90 % випадків це жінки з дітьми. Також це літні люди, які часто хворі, мають особливі потреби, їм необхідне лікування, медикаменти.

– Чи планує організація надалі допомагати українцям у пошуках помешкань?

Від початку війни в Україні Біскуп Опольський прийняв рішення не лише допомагати фінансово постраждалим від війни в Україні, а й приймати українців до наших домівок. Ми організували 1070 місць для людей з України. Приймати біженців у себе вдома зголосилися 104 парафії. Дуже важливо розмістити людей не в холах чи спортивних залах, а в домівках, де є спальні кімнати, кухні та ванни. Потрібне переміщення, аби вони отримали побутові зручності, не спали на землі на матрасах, терплячи незручності, шум, перешкоди, І тому наразі ми готуємо 3 будинки для 70 осіб. Хочемо їм надати відчуття стабільності.

Ксьондз Арнольд Дрехслер до сьогодні не може забути телефонний дзвінок з міста Буча. Тоді хтось з України зателефонував у дієцезію з проханням поселити людей. Він відповів на їх прохання ствердно. Але, на жаль, з того боку контакт обірвався…

Діалог зводився до слів:

– Ви зможете прийняти українців?

– Так, звичайно.

Довідково: Свою діяльність Карітас в Опольській Дієцезії відновив у 1989 році. Як благодійна організація Карітас був заснований ще в 1945 році. У перші 5 років після Другої світової війни виконував безліч завдань пов'язаних з руйнуванням і втратами. Однак комуністам Карітас став непотрібним. Ідеологія марксистів-ленінінстів не потребувала існування такої інституції. Шпиталі, їдальні, будинки престарілих, притулки, осередки для молоді, дітей, ясла і дитсадки - все що мав Карітас комуна відібрала. Нині в Опольській Дієцезі Карітас працює пів тисячі людей, серед яких значна частина - медичні сестри. Є 54 станції опікунства над хворими вдома. 30 років спільно з Карітас Німеччина діє програма «Domowa pielegnacja chorych» (Домашня опіка над хворими) для немічних, літніх та одиноких людей.

Ореста СОНЯЧНА.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel