Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Ягідний сезон змістився, пік найнижчої ціни попереду, – фермер з Луцька

Фото: ukragroconsult.com.

Ягідний сезон змістився, пік найнижчої ціни попереду, – фермер з Луцька

З кожним роком споживання полуниці в Україні збільшується, але разом із тим збільшується пропозиція, особливо коли з’являється місцева полуниця з поля

Люди хочуть купувати якісну ягоду, якої з кожним роком хоч і стає більше, та все ж не вистачає

Про це AgroPortal.ua розповів фермер з Луцька Віктор Когуц.

Полуниця для ферми стала додатковою ягодою, плантація з’явилася у 2020 р. Спочатку висадили 1000 кущів, щоб побачити, як працювати з цією культурою, і чи буде попит, бо хоч полуниця і найпопулярніша ягода, але її пропозиція на ринку висока. Зараз у господарстві під полуницею близько 0,2 га і майже 1 га — під лохиною.

«Перші 80 різних кущів лохини ми висадили в 2016 р., близько 15 сортів. Робили це з безліччю помилок, адже на той час інформації про технологію вирощування було мало. В 2019 р. посадили основне поле лохини — це були сорти Дюк, Блюкроп і Еліот. Сорти вибирали такі, щоб максимально розтягнути сезон. З початку липня розпочинаємо доставки, і так до середини вересня»

За словами фермера, полуниці спочатку у них були три основні сорти — Клері, Азія, Ельсанта, а на цей сезон ще додали Мальвіну.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то зараз ціна на полуницю на ринку зросла на 5-10 грн. Гадаю, це через зміщення сезону, і пік найнижчої ціни ще попереду», – продовжує Віктор Когуц.

Більшість ягоди замовляють через соцмережі, цього сезону додались ще декілька локацій по місту, де протягом дня можна придбати свіжу ягоду.

За словами фермера, замовлення роблять знайомі та знайомі знайомих, доставляють ягоду також на підприємства міста. На цей сезон також планують спробувати самовивіз з поля. Тобто в зазначений день можна буде приїхати на плантацію й самим назбирати ягоду. Частину віддаватимуть на переробку.

«Зі збором полуниці поки справляємось своїми силами, а от на збір лохини будемо залучати ще людей. Минулого року з цим допомагали рідні та знайомі», — розповідає Віктор Когуц.

«Цього року, як і в попередніх, холодна весна з частими нічними заморозками стає вже звичною. Через це наш сезон змістився ближче до літа на 1,5 тижні. Днями Facebook нагадав, що 17 червня 2021 р. в нас був останній збір полуниці, а зараз ягода ще є. Від заморозків під час цвітіння рятувались накриттям агроволокном, завдяки цьому не було значних пошкоджень цвіту. Природних запилювачів — бджіл — з кожним роком стає все менше, а в холодну погоду їх взагалі не видно, і в цей сезон ми придбали закордонних джмелів у підсилення місцевим», — продовжує Віктор Когуц.

Якщо порівнювати з минулим роком, то зараз ціна на полуницю на ринку зросла на 5-10 грн.

Він додає, що на ягоді використовують якісні комплексні добрива з Нідерландів. Для кожної культури за цими добривами є своя програма живлення. Замовляли ще восени 2021 р., забрати збиралися зимою, і 24 лютого мала бути відправка, але війна змінила всім плани й життя… Отримали добрива наприкінці березня і таки встигли підживити ягоду вчасно.

 

 

Telegram Channel