Курси НБУ $ 41.19 € 48.77

ОВОЧІ ПРО ЗАПАС

Зібрати врожай — півсправи. Головне його зберегти...

Зібрати врожай — півсправи. Головне його зберегти.

Перш ніж закладати картоплю на зберігання, її слід добре просушити — протримати кілька годин на повітрі. Верхній шар бульб, як правило, запріває. Картопля починає хворіти. Щоб цьому запобігти, треба відразу накрити картоплю мішками, набитими стружкою. Ці матеріали гігроскопічні, добре вбирають зайву вологу. Поверх можна покласти шар буряків. Добре вони зберігаються і в піску.
Не закладайте на зиму великі головки капусти. Найкращі — менші трьох кілограмів. Добре, коли залишаються зверху зелені листки. Їх не варто обривати, бо в них багато фітоцидних речовин, яких боїться грибок. Така капуста довше зберігатиметься. У підвалах її закладають у пірамідальні штабелі або підвішують до стелі чи на стінах у сітках.
Найкраща температура зберігання моркви — +1 градус. Щоб вона довго лежала, слід викопати її у кінці вересня, коли сховище буде прохолодним. Зібрані в теплу погоду коренеплоди, попередньо просушують, сортують, обрізують бадилля. Моркву найкраще тримати у піску.
Часник рекомендуємо зберігати ярий. Він краще «доживає» до весни, ніж озимий. Є різні способи зберігання. Скажімо, парафінування. Для цього головки на 2-3 сантиметри занурюють у розплавлений парафін. Коли він затвердне, перекладають у полотняні мішечки і зберігають у сухому місці. Невелику кількість часнику можна тримати у скляних банках, пересипавши борошном.
Цибулю на зберігання треба закладати добре просушеною після збирання. Найкраще — гостру. Вологість у приміщенні має бути не більше 70 відсотків, а температура повітря — від 1 до +2 градусів. Можна шари цибулі, щоб не було вологи, перекласти соломою.
Зберегти маленькі посадкові цибулинки сіянки до весни важко. Вони можуть пересохнути і втратити схожість. Щоб цього не сталося, слід скласти просушену сіянку у стерильну суху банку, закрити пластиковою кришкою і поставити в погріб. Жодна цибулина не загине.
Telegram Channel