Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Суд у Німеччині засудив до п'яти років ув'язнення 101-річного колишнього охоронця концтабору

Обвинувачений ховав обличчя на засіданні.

Скріншот: nytimes.com.

Суд у Німеччині засудив до п'яти років ув'язнення 101-річного колишнього охоронця концтабору

Процес тривав дев'ять місяців

28 червня земельний суд у німецькому місті Нойруппін засудив до п'яти років позбавлення волі 101-річного чоловіка – колишнього охоронця концентраційного табору Заксенгаузен (розташований на північ від Берліна), повідомляє видання «Гордон» з посиланням на видання «Немецкая волна».

Процес тривав дев'ять місяців. Обвинувачений не визнав провини, заявляючи, що ніколи не служив у цьому концтаборі, але прокуратура надала документи охоронця концтабору, ім'я, прізвище і дата народження якого повністю збігалися з даними обвинуваченого.

Як пише The New York Times, обвинуваченого звуть Йосип С. (його повного імені в Німеччині не розкривають через закони про конфіденційність). На відео із суду, оприлюдненому виданням, видно, що він закривав обличчя.

Чоловік, за даними слідства, служив у Заксенгаузені в період із 1942-го до 1945 року. У суді він заявив, що працював на фермі в землі Мекленбург – Передня Померанія.

Його визнали винним у співучасті в убивстві 3,5 тис. осіб. Безпосередньо встановити його зв'язок з убивствами прокурори не змогли, але довели, що він вступив до лав СС у віці 20 років. За даними обвинувачення, він працював охоронцем і дослужився до звання роттенфюрера.

Його визнали винним у співучасті в убивстві 3,5 тис. осіб.

Суддя Удо Лехтерманн, зачитуючи вирок, сказав, що ексохоронець підтримував своєю діяльністю нацистську систему терору та вбивств.

Незрозуміло, чи буде відбувати цей чоловік покарання. Його адвокат уже заявив, що подасть апеляцію, і її розгляд розпочнеться, за оцінкою видання, за кілька місяців. Окрім того, щоб помістити у в'язницю таку літню людину, потрібен медичний висновок, що здоров'я досить стабільне для цього.

За словами Томаса Вілла, представника німецького відомства, яке займається розслідуванням злочинів нацистської епохи, наразі по всій Німеччині прокурори розслідують щонайменше п'ять справ за такими обвинуваченнями. У суді міста Ітцехо розглядають справу за обвинуваченням 97-річної жінки, якій інкримінують воєнні злочини у таборі Штутгоф (неподалік від польського Гданська).

Через концентраційний табір Заксенгаузен, збудований улітку 1936 року, до кінця Другої світової війни пройшло понад 200 тис. ув'язнених, повідомила «Немецкая волна». Серед них були політичні противники нацистського режиму, а також євреї, синті та роми, іноземні військовополонені. Десятки тисяч ув'язнених померли від голоду, хвороб, примусової праці, медичних експериментів та жорстокого поводження.

Читайте також:У Кропивницькому суд засудив прихильника «руского міра» до розучування пісні «Батько наш — ​Бандера»

Telegram Channel