Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Офіційно: назвали клуби нової Професійної волейбольної ліги України (Відео)

У жіночому волейболі ситуація дещо складніша, але чемпіонат все одно буде цікавий.

Фото із сайту pvlua.com.

Офіційно: назвали клуби нової Професійної волейбольної ліги України (Відео)

Володимир Дубинський: Професіональному волейболу в Україні бути і бути успішним!

У день народження Конституції  відбулося знакове засідання виконкому Федерації волейболу України, де було прийнято дійсно історичне рішення – Професіональна волейбольна Ліга України на чолі з її президентом, відомим підприємцем і спортивним функціонером Володимиром Дубинським бере під опіку українські волейбольні клуби і проведення жіночої та чоловічої Суперліги України.

Сьогодні професіональний волейбол, як і інші види спорту, вимагає чималих затрат. Тим більше у нинішніх реаліях, коли Україна зазнає військової агресії з боку сусідньої держави. Проте, нинішнє керівництво ПВЛУ заручилося підтримкою владних структур, обласних Федерацій та адміністрацій обласних центрів. І що найважливіше – є розуміння та підтримка з боку Президента України.

Тож, тепер є усі шанси сподіватися на те, що волейбол в Україні може стати одним з провідних видів спорту нарівні з футболом, баскетболом. Волейбол має прекрасні перспективи розвитку, і це, не зважаючи на ситуацію, що склалася в країні. Виконкомом укладений договір між ФВУ і ПВЛУ, Лізі передано права на проведення ігор чемпіонату України, утверджено склад і положення.

ПВЛУ - це абсолютно нова структура з новим сучасним баченням. Вона покликана популяризувати волейбол, проводити чемпіонати, розвивати цей вид спорту і заохочувати до волейболу якомога більше молоді. За основу діяльності ПВЛУ взято досвід польської ліги та кращі напрацювання інших професійних європейських волейбольних ліг. 

У її основі стоятиме комерційна зацікавленість спонсорів, які зможуть підняти проведення змагань на абсолютно новий, якісний рівень.  Сьогодні український волейбол потребує підняття рівня і  рейтингів, і це теж є завданням ПВЛУ. В найближчі 2-3 роки  в планах ПВЛУ вихід української збірної в ТОП-10 збірних Європи. А глобальною метою є участь Національної збірної України в Олімпійських іграх. Тому першочерговим рішенням стала підтримка збірних. Чоловічі, жіночі, юнацькі досить непогано проявили себе цього сезону, а уперше за 25 років чоловіча збірна з волейболу вийшла у фінал Чемпіонату світу. Ця грандіозна подія. Жіноча команда сьогодні повністю оновлюється. Зараз це молодіжний колектив і в той же час є досвідчені гравці, які підтримують його.

Угіс Крастіньш залишається головним тренером чоловічої збірної, Іван Петков - головним тренером жіночої збірної.

Угіс Крастіньш залишається головним тренером чоловічої збірної, Іван Петков - головним тренером жіночої збірної. Прийнято рішення про те, що Андрій Романович буде головним тренером збірних U-15, U-17.

Основна діяльність, пов’язана зі збірними, лягає на ФВУ. І це було рішення її керівника Михайла Мельника. Проте ПВЛУ бере на себе відповідальність повністю фінансувати дві молодіжні збірні - U-15 (2008-2009 р.н.), яка тренується на базі СК «Прометей», і U-17 (2006-2007 р.н.). Наразі тренер Володимир Подкопаєв їх збирає, і разом з Андрієм Романовичем і Анастасією Котляренко ці дві команди теж заявляються на ПВЛУ, щоб в найближчі два-три роки одним складом брати участь в EEVZA, у відборах і чемпіонатах Європи.

Наступне завдання – наймасштабніший Чемпіонат України на території України, навіть в такий непростий військовий час. Для організації чемпіонату вже цього сезону ПВЛУ прикладає максимум зусиль, а спонсори готові підтримати цю лігу. На сьогодні вже подані заявки від 8 чоловічих клубів і 8 жіночих, які гратимуть в чемпіонаті. Уже можна сказати, що у чоловічій ПВЛУ братимуть участь відомі команди «Барком-Кажани», «Епіцентр-Подоляни», «Дніпро-Прометей», харківська «Юракадемія», ВК «Житичі» і «МХП-Вінниця», додалася команда з Тернополя.

У жіночому волейболі ситуація дещо складніша, але чемпіонат все одно буде цікавий, оскільки є багато молодих і обдарованих дівчат. Будуть представлені СК «Прометей», «Аланта» «Волинський край», вінницька команда «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ», «Галичанка-ЗУНУ» з  Тернополя і нова команда «Балта» з Одещини.

На сьогодні в планах повноцінний чемпіонат в три кола та ігри плей-офф. Він буде у вигляді турнірів - один тиждень грають дівчата, потім від'їжджають до себе додому тренуватися, інший тиждень грають хлопці.

Стартуватиме чемпіонат у кінці вересня або на початку жовтня і завершиться до 30 квітня. Територіально це відбуватиметься в Чернівцях. Для цього уже готуються два зали - один тренувальний і один ігровий, хоча планується додати ще один тренувальний, оскільки для того, щоб 16 команд приймати в одному місці, потрібно мати оптимальну базу для тренувань. Звісно, вирішується і питання безпеки учасників.

Маємо два великі спонсори ЧУ - компанія DMART та одна з найбільших представників ремонтно-будівельних і дорожніх компаній в Україні «Будінвест», яка виступатиме  титульним спонсором чоловічого чемпіонату з  волейболу.

Щодо СК «Прометей», команди якого добре зарекомендували себе впродовж останніх років, то він буде представлений основною командою і Академією в чемпіонаті України. «Прометей-1» гратиме в Лізі чемпіонів. Завдяки роботі Михайла Мельника і чеській Федерації волейболу команда гратиме в чемпіонаті Чехії.

Читайте також: Євро-2023: жіноча збірна України почне відбір на континентальну першість у кінці серпня (Розклад)

Реклама Google

Telegram Channel