Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Рівному водій переконував суд, що не пив, а надихався фарби. Лікар прокоментував

Водій склав байку, аби не платити величезний штраф.

Фото ілюстративне патрульної поліції.

У Рівному водій переконував суд, що не пив, а надихався фарби. Лікар прокоментував

Заперечувати провину водій почав після рішення місцевого суду, яким його визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення та штрафом

У Рівному водій, у якого поліція виявила понад 1,2 проміле алкоголю, стверджував, що надихався фарб та емалі. Про це повідомила пресслужба апеляційного суду, куди кермувальник подав скаргу на визнання його винним у суді першої інстанції. Лікар-нарколог пояснив Суспільному, чи можна сп'яніти від фарб та емалі.

Історія з водієм

Зупинили водія ще у липні 2021 року на вулиці Олексинській у Рівному. Він, як ідеться в інформації, погодився пройти тест на стан сп’яніння, а потому в присутності двох свідків погодився з результатом в понад одне проміле.

«Заперечувати провину водій почав після рішення місцевого суду, яким його визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 17 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік», — повідомила пресслужба суду.

Водій переконував суд, що, оскільки він впродовж дня виконував будівельні роботи в своєму помешканні, то там надихався фарб і емалі, відтак прилад «Драгер» і показав такий результат. Потому, за даними пресслужби, він тричі не з’явився до суду на розгляд, відтак справу розглянули без його участі і залишили рішення суду першої інстанції без змін, а скаргу водія без задоволення.

Водій переконував суд, що, оскільки він впродовж дня виконував будівельні роботи в своєму помешканні, то там надихався фарб і емалі, відтак прилад «Драгер» і показав такий результат. Лікар коментує, що такого не буває і таку версію водія називає не більше ніж байкою.

«Дії адмінправопорушника характеризуються умисною формою вини, складають підвищену суспільну небезпечність, становлять небезпеку дорожньому руху та несуть загрозу для життя і здоров’я його учасників», — вирішив суд.

Чи можна бути п’яним від фарб та емалі

Суспільне звернулось до лікаря за роз’ясненням щодо причинно-наслідкового зв’язку між вдиханням фарб і емалі та фіксацією приладом «Драгер» проміле алкоголю. Завідувач наркологічного стаціонарного відділення Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Ігор Драганчук таку версію водія називає не більше ніж байкою.

«Такого бути не може, бо це різні речовини, різна хімічна формула. Апарат «Драгер» налаштований тільки на етанол, а фарби — це розчинники, до алкоголю вони практично не мають жодного відношення. Я таке чую вперше», — каже лікар.

За роки роботи, додає Ігор Драганчук, він чув від кермувальників різні версії. Є одна, яка зустрічалась найчастіше.

«Були подібні версії, що віз спиртне, пляшка розбилась і він надихався. Драгер показав, здається, більше одиниці. Але це теж байки, бо щоб одне проміле було, то треба вжити не менше 300 мілілітрів спиртного. Інгаляційно так ніколи не буде», — зазначає фахівець.

Інша справа — показники наркотичного сп’яніння. Тут можливі ситуації, пов’язані із маком.

«Якщо вживати пиріжки з маком у великій кількості, то лабораторія може показати слабопозитивні результати. Але вони враховуються при наявності клінічних проявів. Якщо їх нема - то можна сказати, що людина твереза. У мене в практиці таке було, але там була клініка й пиріжки такого не зроблять, тому ми виставили наркотичне сп’яніння», — пояснив завідувач наркологічного відділення.

Читайте також:У ЄС визнали українські посвідчення водія

Telegram Channel