Курси НБУ $ 41.71 € 47.31
Аби і взимку відчувати смак літа: 7 топ-рецептів смаколиків з ягід

Полуниці позитивно впливають на пам’ять, запобігають старінню клітин мозку.

Фото із сайту yaskravaklumba.com.ua.

Аби і взимку відчувати смак літа: 7 топ-рецептів смаколиків з ягід

Із дозріванням полуниць стартував ягідний сезон. Звісно, і трускавки, і чорниці, що доспіють невдовзі, найкорисніші у свіжому вигляді, без термічної обробки. Але коли вже, як мовиться, відвели душу, а ягід іще чимало, — ​можна і про запаси подбати. Віддавна любимо і готуємо варення, компоти, джеми… Здавалось би, що тут особливого: ягоди, цукор — ​змішуй і вари. Але якщо додати ще трішки фантазії, скомбінувати різні види ягід, додати цікаві компоненти, прянощі — ​вийде справжнісінький кулінарний шедевр

Джем із трускавок

Інгредієнти: 2 кг полуниць, 1,6 кг цукру, 1 лимон.

Приготування. Ретельно перебрані і помиті ягоди подрібнити до стану пюре через м’ясорубку або блендером, засипати цукром, перемішати і залишити на кілька годин. З лимона вичавити сік і додати до полуниць. Поставити масу на малий вогонь і варити, постійно помішуючи і знімаючи піну, до готовності (до бажаної густоти джему). Гарячий полуничний джем розкласти у стерильні банки і закрити стерильними кришками.

«Свіжість»

Інгредієнти: 2 кг полуниць, 1,5 кг цукру, 2 лимони, 15 листочків свіжої м’яти, 15 листочків базиліку.

Приготування. Промиті, обсушені і без хвостиків ягоди скласти в глибоку миску чи каструлю, засипати цукром і залишити на кілька годин, щоб пустили сік. Потому поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння і варити 5 хвилин. Додати вимиті листочки м’яти й базиліку і проварити ще 5 хвилин. Дрібно нарізати м’якоть лимона, натерти цедру, всипати їх до варення і кип’ятити його на слабкому вогні 15–20 хвилин. Зняти з вогню і повністю охолодити (упродовж 8–10 годин). Потому знову довести до кипіння, проварити 5 хвилин, розлити у стерилізовані банки і закатати.

Полунично-черешневе варення

Інгредієнти: 500 г полуниці, 500 г черешні, 500 г цукру.

Приготування. Для цього варення бажано брати дрібні полуниці — ​приблизно такі ж завбільшки, як черешні. Черешні помити, подрилювати, засипати цукром і залишити на 2 години. Полуниці перебрати, швидко промити під проточною водою, щоб ягоди не стали водянистими. Черешню варити у власному соку на повільному вогні близько 30 хвилин, тоді всипати полуниці і варити ще 10 хвилин, постійно знімаючи піну. Охолодити варення, а тоді знову кип’ятити 10 хвилин. Гарячим розлити у стерильні банки і закатати.

Із дозріванням полуниць стартував ягідний сезон. Звісно, і трускавки, і чорниці, що доспіють невдовзі, найкорисніші у свіжому вигляді, без термічної обробки. Але коли вже, як мовиться, відвели душу, а ягід іще чимало, — ​можна і про запаси подбати. Віддавна любимо і готуємо варення, компоти, джеми… Здавалось би, що тут особливого: ягоди, цукор — ​змішуй і вари. Але якщо додати ще трішки фантазії, скомбінувати різні види ягід, додати цікаві компоненти, прянощі — ​вийде справжнісінький кулінарний шедевр

Цукати з полуниць

Інгредієнти: 0,5 кг полуниць, 0,5 кг цукру, 80–100 мл води, дрібка лимонної кислоти.

Приготування. Цілі тверденькі ягоди помити під проточною водою, очистити від хвостиків. В емальовану каструлю влити воду, додати цукор та лимонну кислоту, зварити сироп, всипати в нього полуниці і проварити 10 хвилин. Відкинути ягоди на друшляк і дати добре стекти, потому розкласти їх на деко, застелене пергаментом, поставити в духовку, розігріту до 40–45ºС і тримати при такій температурі та при відчинених дверцятах духовки, поки ягоди стануть еластичними. Готові цукати перекласти у скляну банку і зберігати, щільно накривши кришкою.

До речі. Так можна приготувати не лише полуниці, а й шовковицю, вишні, кизил, абрикоси, яблука, груші і навіть гарбуз… Справді смачно і значно корисніше за цукерки.

«П’ятихвилинка»

Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 кг цукру.

Приготування. Перебрати ягоди, промити й обсушити на рушнику, видалити плодоніжки. Скласти полуниці в емальовану каструлю, пересипати цукром і залишити на 10–12 годин, щоб ягоди пустили сік і весь цукор розчинився. Довести полуниці з цукром до кипіння, зменшити вогонь і проварити 5 хвилин, знімаючи піну. Потому вимкнути конфорку і залишити варення до повного охолодження. Таку процедуру повторити ще 2–4 рази (залежно від бажаної густоти варення). Гарячим розлити його у чисті стерильні банки і закатати. При такому приготуванні полуниці добре просочуються сиропом і не розварюються, а залишаються цілими.

«Пікантне»

Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 зірочка бодяну, 1 паличка кориці.

Приготування. Помиті й перебрані ягоди викласти в каструлю, засипати цукром і залишити на 3–4 години. Тоді на малому вогні довести до кипіння, проварити 10 хвилин і відставити. Коли схолоне, знову довести до кипіння, додати спеції, прокип’ятити 10 хвилин і вийняти їх. Варення гарячим розлити у стерильні банки й закатати.

«П’яна полуниця»

Інгредієнти: 3 кг полуниць, 2 кг цукру, 100 мл горілки, 1 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування. Підготовлені ягоди викладіть у миску пластами, збризкуючи кожен шар горілкою і посипаючи цукром, зверху має бути цукор. Залиште в холодильнику на ніч. Потому дістаньте, доведіть до кипіння, додайте лимонну кислоту і зніміть з вогню. Через 3 години знову поставте на вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Повторіть процедуру ще тричі. Після останнього закипання варіть 10–15 хвилин, розкладіть у стерилізовані банки і закатайте.

Чорнична «п’ятихвилинка»

Інгредієнти: 1 кг чорниці, 1,5 кг цукру, 250 мл води.

Приготування. Ягоди ретельно перебрати, помити і дати стекти на друшляку. Воду довести до кипіння у великій ємності, розчинити в ній цукор. Чорниці всипати у сироп, вимкнути вогонь і залишити настоюватись. Через 4–5 годин довести до кипіння і варити 5 хвилин. Повторювати процедуру кілька разів. Коли варення матиме бажану густоту, розлити його у стерильні баночки і закрутити. Зберігати в прохолодному місці.

До речі. Варення такого способу приготування (кілька прийомів по 5 хвилин) варять із різних ягід, зокрема й вишень, малини, смородини.

Чорниця допомагає боротися з депресіями! Вона покращує настрій за лічені хвилини.
Чорниця допомагає боротися з депресіями! Вона покращує настрій за лічені хвилини.

 Домашня настоянка з чорниць

Інгредієнти: 3 скл. чорниць, 750 мл горілки.

Приготування. Ягоди ретельно переберіть, промийте, трохи примніть товкачем, всипте чорниці в банку і залийте їх горілкою. Накрийте слоїк кришкою і поставте в прохолодне темне місце на три тижні. Не забувайте час від часу струшувати його, це забезпечить відмінний аромат і смак напою. Через три тижні процідіть настоянку крізь кавовий фільтр, розлийте у пляшки. Наклейте на пляшку етикетку, вказавши дату розливу і назву напою.

До речі. Не варто зберігати чорничну настоянку понад рік — ​у такому напої переважатиме смак алкоголю, а не ягід.

Компот із суниць або полуниць

Інгредієнти: на 1 л води — ​300–400 г цукру, 2 скл. ягід.

Приготування. Перебрані й помиті ягоди обдати окропом, укласти в чисті і простерилізовані слоїки. Зварити цукровий сироп й залити ним ягоди в банках. Через 5–7 хвилин рідину злити, знову довести до кипіння і заповнити кип’ятком банки під самісіньке горлечко. Відразу ж закатати металевими кришками і перекинути слоїки догори дном. Напій виходить дуже солодким, перед вживанням розбавляйте на свій смак охолодженою кип’яченою водою.

Полунично-бананове варення

Інгредієнти: 2 кг полуниць, 2 кг цукру, 700–800 г бананів.

Приготування. Помийте полуниці, переберіть, повидаляйте зелені хвостики, ягоди засипте цукром на 6–7 годин, можна залишити на ніч, щоб добре пустили сік. Потому поставте полуниці на вогонь і варіть 5 хвилин із моменту закипання, постійно знімаючи піну, що утворюється. Вимкніть вогонь і залиште ягоди до повного охолодження не менш як на 6 годин. Тоді знову проваріть 5 хвилин, знімаючи піну, і повністю охолодіть, після чого втрете поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Банани очистіть від шкірки (вийде приблизно 500 грамів), наріжте кружальцями та додайте до полуниць. Ретельно вимішайте і варіть 30 хвилин після закипання, не забувайте помішувати. Готове полунично-бананове варення розлийте у простерилізовані слоїчки і закрутіть. З цієї кількості інгредієнтів виходить приблизно 6 півлітрових баночок смакоти.

Їжа – ліки

  • Трускавки відмінно втамовують головний біль, оскільки містять речовини, близькі до складу аспірину.
  • Полуничний сік — чудовий засіб від пігментних плям і веснянок. Ним можна відбілити шкіру. Також полуниця сприяє відбілюванню зубів.
  • Ці ягоди позитивно впливають на пам’ять, запобігають старінню клітин мозку. Учені вважають, що можливе їх використання навіть для лікування хвороби Альцгеймера.
  • Американські вчені встановили, що чорниці в раціоні людини ефективно борються проти таких симптомів старіння, як порушення координації рухів, зниження зору, втрата м’язової сили і навіть погіршення пам’яті.
  • Чорниці корисно вживати тим, хто страждає на ревматизм, подагру й у кого є камені в нирках, оскільки ягоди сприяють виведенню з організму солей.
  • Листя чорниці, запарене як чай, має чудовий аромат. Такому напою притаманні цілющі властивості: він знижує рівень цукру в крові, перешкоджає утворенню тромбів. Застосовують його і при лікуванні хвороб нирок. 
  • Незважаючи на всю користь, чорницю не рекомендують вживати у великій кількості при захворюваннях підшлункової залози.
  • А ще чорниця допомагає боротися з депресіями! Вона покращує настрій за лічені хвилини. 

Реклама Google

Telegram Channel